Silnik: 1.8 8V ABS 66 kW / 90 KM
Wysłany: 2011-10-23, 17:20 Pytanie o tarcze
Witam wszystkich zastanawia mnie jedna rzecz i z tym wiąże się moje pytanie a mianowicie czy można zmienić zwykłe tarcze hamulcowe na wentylowane bez żadnej przeróbki? Czy cylinderki też trzeca wtedy zmieniać? (chodzi mi o przód)
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-10-23, 17:30 Re: Pytanie o tarcze
Gozzer napisał/a:
Witam wszystkich zastanawia mnie jedna rzecz i z tym wiąże się moje pytanie a mianowicie czy można zmienić zwykłe tarcze hamulcowe na wentylowane bez żadnej przeróbki? Czy cylinderki też trzeca wtedy zmieniać? (chodzi mi o przód)
zmiana tarcz na szersze ogólnie wymaga zmiany zacisków a to się może wiązać z wymianą zwrotnic i jarzm. Napisz jakie masz to się napisze co się da zrobić.
Silnik: 1.8 8V ABS 66 kW / 90 KM
Wysłany: 2011-10-24, 14:55
To jest pytanie czysto teoretyczne bo jednak wydaje mi się że tarcze wentylowane wcale nie są szersze od zwykłej bo rozbawiamy o grubości a nie średnicy
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-10-24, 20:00
Gozzer napisał/a:
To jest pytanie czysto teoretyczne bo jednak wydaje mi się że tarcze wentylowane wcale nie są szersze od zwykłej bo rozbawiamy o grubości a nie średnicy
to tylko ci się wydaje.
wentylowana tarcza to tak jakby 2 tarcze złączone ze sobą i jest prawie 3x grubsza od zwykłej
wentylowana tarcza to tak jakby 2 tarcze złączone ze sobą i jest prawie 3x grubsza od zwykłej
tarcza wentylowana - 20mm, tarcza pełna 13mm - gdzie ty masz 3x? Jest grubsza, ale bez przesady.
Do tematu: wymiana zacisków i jarzm wystarczy by zmienić pełne na wentylowane, sam to przerabiałem i polecam ten zabieg.
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
Nigdzie w temacie nie napisał, że chce większe więc tego nie ująłem, ale mimo wszystko masz rację.
To zależy czy chcesz nowe czy używane, zaciski można wyrwać tanio na allegro używki, jarzma tak samo. Ja brałem nowe więc mnie to wyniosło razem z klockami i tarczami (ATE Powerdisc) + robota około 800-900zł