Wysłany: 2011-09-20, 19:05 Pytanie o przewody hamulcowe skorodowane
Witam.
Ostatnio podnosiłem samochód i zobaczyłem w warsztacie , że przewody hamulcowe już są w kiepskim stanie.
Co jeszcze oprócz przewodów od razu muszę wymienić, jeżeli chodzi o układ hamulcowy.
Jest chyba jakiś korektor czy coś podobnego i czy opłaca się to kupować nowe??
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-09-20, 19:10
jeśli chodzi o korektor to nie ma potrzeby go wymieniać jak działa. jak chcesz się bawić w naprawy układu to możesz sobie wymienić gumy i inne rzeczy w zaciskach, odnowić zaciski i jarzma.
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1400 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2011-09-21, 13:25
Kolektor siły hamowania znajduje się koło tylniej belki od strony kierowcy, jest odpowiedzialny za rozdział siły hamowania po między przodem a tyłem. Gdy auto jest puste większą siłą idzie na przód a gdy obciążone, załadowane mocniej hamuje też tył. Kolektor zapobiega poślizgom tylniej osi podczas hamowania. Więc może warto go mieć.
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)