Wysłany: 2008-12-26, 21:39 Problem z hamulcem na wyłączonym silniku
Witam wszystkich golfowiczów!!!
Mój problem jest taki że w czasie kiedy silnik mam włączony hamowanie odbywa się bez żadnych problemów, ale jak silnik jest wyłączony to pierwsze naciśnięcie pedała hamulca jest ok drugie naciśnięcie dochodzi tylko do połowy a trzecie to już pedał całkowicie stoi w miejscu i nie chamuje - musiałem ratować się ręcznym hamulcem - nie bardzo wiem jaka jest tego przyczyna - czy wymaga odpowietrzenia hamulców? Jeżeli tak to jak to zrobić? Dodam że auto jest 96 rocznik z autoalarmem, kluczyk z immobiliserem a stacyjka była przekręcona na pierwszy poziom czyli tak kiedy wszystkie kontrolki zapalają się... proszę was o pomoc i jednocześnie dziękuję za zainteresowanie tematem oraz pozdrawiam!!!
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4016 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-12-27, 00:32
tzn akurat u was nie ma pompy podcisnienia. podcisnienie u was tworzy sie w kolektorze ssącym...Grzesiek_2009, nie kombinuj. wszystko jest git... ważne za masz hamulce w czasie jazdy... na wyłaczonym silniku zawsze tak jest ze najpierw pedał jest miekki a za 3cim razem twardziel... porostu tworzy sie ciśnienie w układzie hamulcowym...
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-12-27, 06:23
w serwo nawet po zgaszeniu silnika jest pewne podciśnienie ponieważ na wężu łączącym serwo z kolektorem ssącym jest zawór zwrotny który to zapewnia, więc gdy pierwszy raz naciskasz hamulec to działa jeszcze wspomaganie ale z chwilą puszczenia hamulca podciśnienie w serwo spada i nie jest zwiększane bo silnik nie pracuje. Dlatego za drugim razem już jest ciężej a za trzecim to w serwo już nie ma podciśnienia więc pedał jest twardy i trzeba użyć siły żeby zahamować...to wszystko pod warunkiem że serwo jest szczelne bo jak nie to już za pierwszym razem pedał będzie "twardy"
Serdecznie wam dziękuję za odpowiedzi... teraz będę już spokojny o te chamulce... więc nie ma się czym martwić... dobre wieści a ze wspomaganiem kierownicy rzeczywiście zauważyłem że na wyłączonym silniku ciężko kręci się kierownicą... mam wspomaganie kierownicy... a tak przy okazji to wiecie jak sprawdzić czy mam w aucie abs-y??? Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki wielkie!!!
a tak przy okazji to wiecie jak sprawdzić czy mam w aucie abs-y???
kontrolka po lewej od włącznika świateł
podczas jazdy naciśnij hamulec do oporu, ale zrób to na jakimś bezpiecznym placu czy coś jak zacznie odbijać hamulec i koła bedą raz łapały a raz nie, to znaczy że masz abs
koło serwa powinna być pompa ABSu (jak wygląda to na allegro zobacz )