Wysłany: 2011-12-07, 13:51 Pasek rdzy na tarczy hamulcowej. PYTANIE OD LAIKA
Witam.
Niedawno wymieniałem klocki hamulcowe z tyłu. Klocki wymieniałem w serwisie boscha i ręczny działa bez zarzutu.
Tylko zastanawia mnie trochę to że z przodu widać że klocki z przodu trą całą powierzchnię tarczy(cała tarcza srebrna), a z tyłu zauważyłem że jest taki pasek rdzawego nalotu , czyli tak jakby nie dotykały całej powierzchni tarczy.
Czy to normalne ? Hamulce działają bez zarzutu.
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-12-13, 14:02
to nie jest normalne. dobrze kminisz że klocek nie styka się całą powierzchnią z tarczą. Wg mnie z czasem to się dotrze. Może zacisk hamulcowy zardzewiały i krzywo klocek ustawia. Ja mam z lewym tyle taki pasek i nie przejmuje się nim
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1400 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2011-12-13, 21:44
Widocznie przy wymianie nie wyczyścili Ci zacisku killah, dobrez prawi zacisk moze być skorodowany badz prowadnice klocka, przerabiałem ten temat u siebie, przy wymiane tarcz i klocków wszystko ąłdnei pieknie wyczyściłeo i oczysciłem z nalotów rdzy i klocek calą powierzchnia dociska tarczy, Napewno nic zlego ci sie tam nie dziej wiec spokojna glowa
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2011-12-13, 23:19
Atom, to nie jest normalne ale powiedzmy sobie dość typowe w Golfi III, żeby tego uniknąć należy po pierwsze unikać najtańszych tarcz na tył, mimo że mają mniejsze znaczenie w hamowaniu jak przod to należy kupowac jak najlepsze z dobrego materiału wolniej rdzewiejącego, ponieważ wytrzymują dużo dłużej jak przednie i mają czas skorodować, a po drugie trzeba zadbać o prowadnice zacisku, jeśli jest za duży luz to tak się dzieje bo klocek nie dociska całą powierzchnią jednakowo mocno.