Wysłany: 2009-02-13, 14:17 Jakie tarcze i klocki do Golfa 1.9TDI
Witam!
Posiadam Golfa 1.9TDI i muszę wymienic tarcze i klocki (przód). Pytanie moje jest jakiej firmy kupić te części??? Oczywiście w rozsądnej cenie.
Pozdrawiam!
na klockach i tarczach nie ma oszczedzac, jesli lubisz zrywna i szybka jazde to tarcze wentylowane np ATE albo Brembo i do tego klocki ATE albo Freedo, cena jest moze nienajnizsza ale grunt to bezpieczenstwo, a jesli kupisz najtansze to szybko sie zuzyja, beda sie szybko przegrzewaly i bardzo brudzily alufelgi, lepiej dolozyc i mniec spokoj na dluzszy okres.
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4016 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-02-15, 23:05
amplifier07, jeszcze jak byś napisał konkretnie coś o golfie to bym ci dobrał czesci i napisał num. katalogowe co masz konkretnie kupic...ale potrzebny jest rok prod i moc silnika. bo sa 2 rodzaje klocków - wyglądają tak samo ale ró.znią sie wymiarem i potem sa herezje...które ja przerobiłem u siebi...
ja polecam tarcze brembo i klocki TWR lucas kupiłem te tarcze i klocki ponad 30 000 km temu jestem w 100 % zadowolony na tarczach nie widac sladu zużycia a klocki wymieniałem ostatnio chociaż jeszcze mozna by na nich spokojnie jezdzić jeszcze ponad 5 000 napewno....
amplifier07, jeszcze jak byś napisał konkretnie coś o golfie to bym ci dobrał czesci i napisał num. katalogowe co masz konkretnie kupic...ale potrzebny jest rok prod i moc silnika. bo sa 2 rodzaje klocków - wyglądają tak samo ale ró.znią sie wymiarem i potem sa herezje...które ja przerobiłem u siebi...
Cześć, mi tez by się przydały te nr katalogowe o których SotoM pisał, rok prod. Golfa 12.1995, ale nie tylko do samych tarcz i klocków, ale jeszcze i szczęk. Czasem lepiej mieć pewność co się kupuje..
Mam jeszcze pytanie, czy przy okazji wymiany szczek przydałoby się wymienić i bębny? Dodam jeszcze ze auto ma najechane 165 tys., a bębny wydają się trochę wyrobione, może jeszcze fabryczne.. Przetaczanie nie wchodzi w rachubę, bo koszt jest taki sam albo podobny jak nowych.. Thx z góry.
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4016 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-02-16, 19:43
amplifier07, num. katal. z TRW.
Tarcze.ham przednie wentylowane -LUC DF1533 od roku prod.: 1996.05
pełne -LUC DF1532 do roku prod.: 1996.04
Klocki - LUC GDB1437 od roku prod.: 1995.08 - do wentylowanch
Wysokość [mm]: 69,5
Długość [mm]: 119
Grubość [mm]: 16
LUC GDB1044 do roku prod.: 1996.04- do pełnych
Wysokość [mm]: 69,6
Długość [mm]: 119,3
Grubość [mm]: 19,4
[ Dodano: 2009-02-16, 19:46 ] Ramze$, co do tarcz i klocków to tak jak u amplifier07, Ramze$, tył hamulce sprawdze później....dziś jeszcze sie postaram....
Wysłany: 2009-02-16, 23:01
tasmichu, wyżej masz napisane num.kat. czesci... ja nie wiem jakie sa u ciebie tarcze...czy pełne czy wentyle i czy masz ABS czy nie....akurat te wyzej wymienione numery to są tarcze do pojazdów które mają rozstaw śrób 4x100. przy zmianie tarcz nie trzeba zmieniać piast ale nalzezy przylgnie dokładnie wyczyścić bo moze sie pojawić efekt krzywej tarczy...
SotoM, to jeszcze ja się odezwę bo mój golf wg. rejestracji to 94, a po vin wypada na 95 rocznik. Jakie numery na klocki i tarcze, chcę kupić ferodo bądź brembo (klocki na pewno ferodo), jest to jakaś filozofia?
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
Odnośnie tarcz Brembo.Tak się składa że pracuję przy produkcji tarcz Brembo.
Jeśli macie możliwość to proponuję kupić ale tylko jeśli to będzie odlew z Włoch.
Bo u nas nie zawsze leje się dobry metal.A dwa to tarcze przed obrobką powinny być sezonowane a nie zawsze są.
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”