Wysłany: 2010-02-04, 08:10 Jakie klocki hamulcowe?
Witam wszystkich.Czy ktoś może mi doradzić jakie założyć klocki hamulcowe do golfa 3 kombi 95 grudzień?Chciałbym jakieś porządne,tym bardziej ze golf jest w automacie a takim trochę więcej się hamuje, niż z ręczna skrzynia biegów.Za wszystkie rady b.dziękuję i pozdrawiam.
szary36, hmmm widze ze masz silnik 1.8 a tych samochodam byly montowane dwa rodzaje tarcz hamulcowym - zwykle i wentylowane
wszystko zalezy jakie masz tarcze
do zwyklych - grubsze klocki
wentylowanych - ciensze ale twardsze
i jeszcze zalezy jakie masz jarzm z zaciskami bo rowniez bylo kilka rodzajow - LUCAS, GIRLING a roznia sie rowniez modelem klocka (wycieciami w budowie klocka)
Jeśli o pierwsze to zbyt mało szczegółów podałeś odnośnie swojego układu hamulcowego (między innymi rodzaj, średnica tarczy, rodzaj zacisku-zdjęcie by się przydało).
Natomiast jeżeli chcesz tylko wiedzieć jakie firmy robią dobre klocki to FERODO, TRW-Lucas, oraz najdroższe i przez wszystkich wychwalane ATE są godne polecenia. Te ostatnie moim skromnym zdaniem np. niczym nie różnia się w jakości hamowania od Ferodo Premier, no chyba że wolniejszym zużyciem ale to ocenię jak jeszcze trochę pojeżdżę bo wcześniej miałem ATE teraz Ferodo więc będę miał odniesienie.
_________________ Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
szary36, jak chcesz poprawić heble to jak masz zwykłe tarcze to z założeniem wentyli nie powinno być problemu. bynajmiej w mk 2 nie było
a w mk3 bedzie problem musi zmienic jarzma, zaciski nie wiem jak z reszta ogolnie kupa zabawy ale jak ktos nie oszczedza na samochodzie to niech sie bawi