Wysłany: 2009-01-26, 19:57 Hamulce a kontrolka ABS
Witam kolegów,
Jakiś czas temu po zaparkowaniu zauważyłem że świeci mi się kontrolka od ABS'u, na jesieni wymieniałem 1 z czujników i dziwne jest dla mnie to zjawisko...
Dodam że kontrolka po uruchomieniu silnika raz się zapala i gaśnie, innym razem świeci się a czasami zaświeci się w trakcie jazdy...
Mam pytanie czy jak świeci się kontrolka od ABS oznacza to tylko uszkodzenie układu ABS czy może też "kończenie" się hamulców?
Mam wrażenie że teraz siła hamowania osłabła a z tyłu pojazdu przy hamowaniu słychać takie jakby szuranie...
Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Pozdro dla wszystkich i szerokości
hmm....jeśli masz z tyłu klocki z tarczą - to przyczyną może być poluzowanie tej koronki (ABS) nakładanej z tyłu na tarczę,przy czujniku.Wymieniając u siebie tarcze wraz z łożyskami musiałem je przełożyć i dziwnie luzno weszły mi na tarcze.po czasie kilku mcy zapaliła mi się kontrolka ABSu i nie miałem go.Sprawdziłem i okazało sie,że właśnie to gówienko jest przyczyną.może u Ciebie być to samo.pozdrawiam