Wysłany: 2009-03-25, 20:42 hamowanie - raz lepiej, raz gorzej
Witam, juz wiele godzin przeszukiwałem forum i nie znalazłem zadowalającej rady.
Otóż sprawa jest taka, że aby skutecznie zahamować trzeba mocno(często z dużą siła i troche głęboko, tak do połowy) wcisnąć pedał hamulca, w niektórych sytuacjach jest to groźne bo można nie wyhamować. Ale nie jest tak zawsze, bo czasami pedał działa zadowalająco, wystarczy lekko nacisnąć i auto od razu bardzo dobrze hamuje (ale to tylko na początku po odpaleniu auta jak trochę postoi, może raz na tydzień tak się zdarza).
Moje sugestie:
-myśle, że jeżeli układ byłby zapowietrzony(mimo ze go odpowietrzałem, oprócz lewego przedniego koła), oraz płyn byłby nie dobry to hamulce byłyby słabe cały czas, a im zdarza sie czasami działać bardzo dobrze
wina leży po stronie pompy, serwa czy moze jeszcze czegoś?
czasami pedał działa zadowalająco, wystarczy lekko nacisnąć i auto od razu bardzo dobrze hamuje (ale to tylko na początku po odpaleniu auta jak trochę postoi, może raz na tydzień tak się zdarza).
Zapewne wtedy na Twoich tarczach hamulcowych pojawia się rdzawy nalot, który powoduje znacznie zwiększone tarcie na styku tarczy i klocków co skutkuje odczuwalnie lepszym hamowaniem.
Idąc dalej tym samym tropem Twoje hamulce zawsze działają słabo (zresztą sam przyznałeś, że masz je słabe odkąd tylko kupiłeś furę)
A jeżeli naprawdę tak jest to przyczyn może być bardzo wiele (np. padnięty korektor siły hamowania, uszkodzone przewody podciśnieniowe serwa, zeszklone/zużyte lub kiepskiej jakości klocki, zużyte tarcze/bębny hamulcowe) W obecnej sytuacji przez internet niestety cięzko jest wskazać konkretną przyczynę nie widząc twojego auta na oczy.
Najlepiej udaj się do jakiegoś dobrego mechanika w Twojej okolicy. Który przejedzie się Twoim autem i posprawdza Ci wszystko od podstaw.
Pamiętaj... dobre hamulce przede wszystkim, na tym się nie oszczędza i to musi być sprawne
_________________ Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.