Silnik: 1.6 ABU 75 KM
Wysłany: 2011-11-01, 21:24 Grzanie się tylnego koła
Witam.Mam problem z tylnym lewym kołem,po przejechaniu kilku kilometrów z bębna i alufelgi bije bardzo gorące powietrze (prawa strona jest praktycznie zimna).Może któryś z kolegów miał już podobny problem i podpowie mi jaka może być tego przyczyna, bym podczas roboty wiedział za co w pierwszej kolejności się złapać.Z góry dzięki za odpowiedzi.
Wysłany: 2011-11-01, 22:08
...łożysko raczej odpada, jakieś dwa lata temu wymieniałem łożyska na tyle, dlatego bo mi się jedno z nich dosłownie rozleciało podczas jazdy - rozleciało się ponieważ za bardzo dokręciłem tą feralną nakrętkę.
Czy można wymienić szczęki hamulca tylnego bez wymiany bębnów?
Wysłany: 2011-11-02, 10:46
Chłopaki potrzebuję szybkiej odpowiedzi, właśnie rozkręciłem ten bęben który się tak grzeje no i niby po zaciągnięciu ręcznego szczeki się rozchylają a po jego spuszczeniu szczęki się znowu chowają (chyba tak ma być co nie?)Natomiast zauważyłem że po wciśnięciu pedała hamulca nożnego szcęki i tłoczek się rozchylają ale po spuszczeniu nogi z pedała szczęki i tłoczek się nie chowają tak ma być?
Silnik: ABU Pomógł: 15 razy Wiek: 30 Dołączył: 24 Kwi 2008 Posty: 455 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-11-02, 13:11
e-piotrek napisał/a:
zauważyłem że po wciśnięciu pedała hamulca nożnego szcęki i tłoczek się rozchylają ale po spuszczeniu nogi z pedała szczęki i tłoczek się nie chowają tak ma być?
absolutnie nie. hamulec po zwolnieniu pedału powinien odpuszczać żeby nie blokować koła. cylinderki do wymiany...
Wysłany: 2011-11-11, 13:22
Witam ponownie (niestety).Tydzień po zakończeniu roboty przy hamulcach wczoraj podczas jazdy spod tylnego prawego koła zaczęły dochodzić piski.Mimo dzisiejszego święta (11 listopada) postanowiłem ponownie wziąć się za hamulce.Odkręciłem koło, ściągnąłem bęben, no i niby wszystko ok.Poprosiłem ojca by nacisnął na hamulec i się okazało że bokiem cylinderka (tłoczka) tam gdzie jest ta obudowa z gumy - płyn hamulcowy mi ucieka (przy ściągniętym bębnie ma prawo coś uciekać?) - dodam że tłoczek tydzień temu został zakupiony w sklepie.Jak myślicie czy uwzględnią mi reklamację?...mam paragon.
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2011-11-11, 15:48
e-piotrek napisał/a:
Poprosiłem ojca by nacisnął na hamulec i się okazało że bokiem cylinderka (tłoczka) tam gdzie jest ta obudowa z gumy - płyn hamulcowy mi ucieka (przy ściągniętym bębnie ma prawo coś uciekać?) - dodam że tłoczek tydzień temu został zakupiony w sklepie.Jak myślicie czy uwzględnią mi reklamację?...mam paragon.
Nie ma prawa nic cieknac. Tylko ze podczas takiego naciskania na pedal przy sciagnietym bebnie trzeba uwazac zeby tloczek nie wysunal sie za bardzo, bo jak wypadnie to caly plyn wyleci.
Mam nadzieje, ze oprocz tloczka zostaly wymienione uszczelki na tloczku bo to one powoduja "wracanie" szczek
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Wysłany: 2011-11-12, 13:30
...wymieniłem znowu tłoczek a nawet łożyska (cały komplet) i jak piszczało tak piszczy (przy małej prędkości), tak jak by coś tarło - koło luźno się toczy.Samu już nie wiem o co kaman?