logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Grzanie się tylnego koła
Autor Wiadomość
e-piotrek 

Silnik: 1.6 ABU 75 KM
  Wysłany: 2011-11-01, 21:24   Grzanie się tylnego koła

Witam.Mam problem z tylnym lewym kołem,po przejechaniu kilku kilometrów z bębna i alufelgi bije bardzo gorące powietrze (prawa strona jest praktycznie zimna).Może któryś z kolegów miał już podobny problem i podpowie mi jaka może być tego przyczyna, bym podczas roboty wiedział za co w pierwszej kolejności się złapać.Z góry dzięki za odpowiedzi.

Piaggio 

Silnik: TDI AFN ++
Wysłany: 2011-11-01, 21:40   

LInka ręcznego może sie zacieła? i reczny nie odbija?, zdejmij beben i napewno znajdziesz przyczyne.

http://www.golf3.pl/topic...4007.htm#219258

BialyUst 
Grupa Pomorska

Silnik: Lezy na Palecie
Wysłany: 2011-11-01, 21:42   

a łozysko ci nie huczy ?? albo nie zmieniales łozyska moze za mocno dokrecone jest

e-piotrek 

Wysłany: 2011-11-01, 22:08   

...łożysko raczej odpada, jakieś dwa lata temu wymieniałem łożyska na tyle, dlatego bo mi się jedno z nich dosłownie rozleciało podczas jazdy - rozleciało się ponieważ za bardzo dokręciłem tą feralną nakrętkę.
Czy można wymienić szczęki hamulca tylnego bez wymiany bębnów?

Piaggio 

Silnik: TDI AFN ++
Wysłany: 2011-11-01, 22:16   

e-piotrek napisał/a:
Czy można wymienić szczęki hamulca tylnego bez wymiany bębnów?
można należało by jedynie delikatnie sliznąć bebny aby plaszczyzna tarcia była równa,

http://www.golf3.pl/topic...4007.htm#219258

e-piotrek 

Wysłany: 2011-11-02, 10:46   

Chłopaki potrzebuję szybkiej odpowiedzi, właśnie rozkręciłem ten bęben który się tak grzeje no i niby po zaciągnięciu ręcznego szczeki się rozchylają a po jego spuszczeniu szczęki się znowu chowają (chyba tak ma być co nie?)Natomiast zauważyłem że po wciśnięciu pedała hamulca nożnego szcęki i tłoczek się rozchylają ale po spuszczeniu nogi z pedała szczęki i tłoczek się nie chowają tak ma być?

sirGrzesio 
Avenue

Silnik: ABU
Wysłany: 2011-11-02, 13:11   

e-piotrek napisał/a:
zauważyłem że po wciśnięciu pedała hamulca nożnego szcęki i tłoczek się rozchylają ale po spuszczeniu nogi z pedała szczęki i tłoczek się nie chowają tak ma być?

absolutnie nie. hamulec po zwolnieniu pedału powinien odpuszczać żeby nie blokować koła. cylinderki do wymiany...

e-piotrek 

Wysłany: 2011-11-11, 13:22   

Witam ponownie (niestety).Tydzień po zakończeniu roboty przy hamulcach wczoraj podczas jazdy spod tylnego prawego koła zaczęły dochodzić piski.Mimo dzisiejszego święta (11 listopada) postanowiłem ponownie wziąć się za hamulce.Odkręciłem koło, ściągnąłem bęben, no i niby wszystko ok.Poprosiłem ojca by nacisnął na hamulec i się okazało że bokiem cylinderka (tłoczka) tam gdzie jest ta obudowa z gumy - płyn hamulcowy mi ucieka (przy ściągniętym bębnie ma prawo coś uciekać?) - dodam że tłoczek tydzień temu został zakupiony w sklepie.Jak myślicie czy uwzględnią mi reklamację?...mam paragon.

Bradley 
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2011-11-11, 15:48   

e-piotrek napisał/a:
Poprosiłem ojca by nacisnął na hamulec i się okazało że bokiem cylinderka (tłoczka) tam gdzie jest ta obudowa z gumy - płyn hamulcowy mi ucieka (przy ściągniętym bębnie ma prawo coś uciekać?) - dodam że tłoczek tydzień temu został zakupiony w sklepie.Jak myślicie czy uwzględnią mi reklamację?...mam paragon.

Nie ma prawa nic cieknac. Tylko ze podczas takiego naciskania na pedal przy sciagnietym bebnie trzeba uwazac zeby tloczek nie wysunal sie za bardzo, bo jak wypadnie to caly plyn wyleci.
Mam nadzieje, ze oprocz tloczka zostaly wymienione uszczelki na tloczku bo to one powoduja "wracanie" szczek

e-piotrek 

Wysłany: 2011-11-12, 13:30   

...wymieniłem znowu tłoczek a nawet łożyska (cały komplet) i jak piszczało tak piszczy (przy małej prędkości), tak jak by coś tarło - koło luźno się toczy.Samu już nie wiem o co kaman?

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu