Silnik: 1.8 GT z LPG Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 26 Kwi 2011 Posty: 262 Skąd: Sieradz
Wysłany: 2011-10-09, 12:26 Dziwny problem z pedałem hamulca
Hej,
zauważyłem że wczoraj po tym jak auto stało cały dzień pod górkę z zaciągniętym ręcznym i włączonym biegiem pierwszym, to przed odpaleniem pedał był tak twardy że nie dało się go nacisnąć. Tak jakby ktoś go napompował ale to niemożliwe bo auto stało zamknięte. Po odpaleniu i naciskaniu go wszystko wróciło niby do normy i dziala ok. ale pedal jest jakby lżejszy stawia mniejszy opór. Jednak normalnie odbija i się nie zapada. Dzisiaj auto stało całą noc na równej nawierzchni i rano to samo - pedał sztywny. Potem zrobiłem ponad 60 km i wszystko ok. Co to może byc i czy to groźne ? Czy np hamulce mi się nagle zepsuja? Nie chce tego bagatelizować bo od tego zależy bezpieczeństwo moje i innych.
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-10-09, 12:36 Re: Dziwny problem z pedałem hamulca
AdamPLSieradz napisał/a:
Hej,
zauważyłem że wczoraj po tym jak auto stało cały dzień pod górkę z zaciągniętym ręcznym i włączonym biegiem pierwszym, to przed odpaleniem pedał był tak twardy że nie dało się go nacisnąć. Tak jakby ktoś go napompował ale to niemożliwe bo auto stało zamknięte. Po odpaleniu i naciskaniu go wszystko wróciło niby do normy i dziala ok. ale pedal jest jakby lżejszy stawia mniejszy opór. Jednak normalnie odbija i się nie zapada. Dzisiaj auto stało całą noc na równej nawierzchni i rano to samo - pedał sztywny. Potem zrobiłem ponad 60 km i wszystko ok. Co to może byc i czy to groźne ? Czy np hamulce mi się nagle zepsuja? Nie chce tego bagatelizować bo od tego zależy bezpieczeństwo moje i innych.
na wyłączonym jak naciśniesz raz pedał hamulca to za 2gim razem będzie już twardy. Może od tego stania pod górkę nacisnąłeś jak już był silnik wyłączony
Silnik: 1.8 GT z LPG Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 26 Kwi 2011 Posty: 262 Skąd: Sieradz
Wysłany: 2011-10-09, 13:24
Hmm kurcze może i moglo tak być że się zatrzymałem na górce i zgasiłem silnik, a potem nacisnąłem na hamulec... muszę to dokladnie sprawidzić. Auto stoi od paru godzin. Pojdę i zobaczę czy teraz pedał jest twardy. W sumie to by było bardzo fajne i logiczne wyjaśnienie i odetchnął bym z ulgą.
Też to przezywalem nastepnie blokwaly mi sie wysztkie 4 koła > wymienilem plyn i za jakis czas dalej to samo > wkoncu wyszlo n to ze to pompa szwankowala bo jak na razie po jej wymianie jest normalny pedal i nie blokuje kol ale chyab od przegrzania mi tarcze zdeformowalo bo przy ostrym hamowaniu slychac halas jakby kolcki byly do wymiany a sa nowe
Wysłany: 2011-10-22, 11:48
Hmm u mnie wszystko wróciło do normy, zrobiłem już kilkaset kilometrów, nawet miałem awaryjne hamowanie ze 140 km/h za Seatem Leonem i mój golfik dał radę ( cztery tarcze dały radę na szczęście). Także jest ok