logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwny problem z pedałem hamulca
Autor Wiadomość
AdamPLSieradz 

Silnik: 1.8 GT z LPG
Wysłany: 2011-10-09, 12:26   Dziwny problem z pedałem hamulca

Hej,
zauważyłem że wczoraj po tym jak auto stało cały dzień pod górkę z zaciągniętym ręcznym i włączonym biegiem pierwszym, to przed odpaleniem pedał był tak twardy że nie dało się go nacisnąć. Tak jakby ktoś go napompował ale to niemożliwe bo auto stało zamknięte. Po odpaleniu i naciskaniu go wszystko wróciło niby do normy i dziala ok. ale pedal jest jakby lżejszy stawia mniejszy opór. Jednak normalnie odbija i się nie zapada. Dzisiaj auto stało całą noc na równej nawierzchni i rano to samo - pedał sztywny. Potem zrobiłem ponad 60 km i wszystko ok. Co to może byc i czy to groźne ? Czy np hamulce mi się nagle zepsuja? Nie chce tego bagatelizować bo od tego zależy bezpieczeństwo moje i innych.

killah 

Silnik: AAM -> AGG
Wysłany: 2011-10-09, 12:36   Re: Dziwny problem z pedałem hamulca

AdamPLSieradz napisał/a:
Hej,
zauważyłem że wczoraj po tym jak auto stało cały dzień pod górkę z zaciągniętym ręcznym i włączonym biegiem pierwszym, to przed odpaleniem pedał był tak twardy że nie dało się go nacisnąć. Tak jakby ktoś go napompował ale to niemożliwe bo auto stało zamknięte. Po odpaleniu i naciskaniu go wszystko wróciło niby do normy i dziala ok. ale pedal jest jakby lżejszy stawia mniejszy opór. Jednak normalnie odbija i się nie zapada. Dzisiaj auto stało całą noc na równej nawierzchni i rano to samo - pedał sztywny. Potem zrobiłem ponad 60 km i wszystko ok. Co to może byc i czy to groźne ? Czy np hamulce mi się nagle zepsuja? Nie chce tego bagatelizować bo od tego zależy bezpieczeństwo moje i innych.

na wyłączonym jak naciśniesz raz pedał hamulca to za 2gim razem będzie już twardy. Może od tego stania pod górkę nacisnąłeś jak już był silnik wyłączony

Mój Mk3

AdamPLSieradz 

Wysłany: 2011-10-09, 13:24   

Hmm kurcze może i moglo tak być że się zatrzymałem na górce i zgasiłem silnik, a potem nacisnąłem na hamulec... muszę to dokladnie sprawidzić. Auto stoi od paru godzin. Pojdę i zobaczę czy teraz pedał jest twardy. W sumie to by było bardzo fajne i logiczne wyjaśnienie i odetchnął bym z ulgą.

killah 

Silnik: AAM -> AGG
Wysłany: 2011-10-09, 15:47   

jedyna możliwość żeby coś się popsuło to jak kąt nachylenia duży i zupełny brak płynu hamulcowego w pompie. Mogłoby teoretycznie złapać powietrza.

Mój Mk3

Procent 
sssyyyk

Silnik: 1.9 TDI (AHU)
Wysłany: 2011-10-10, 22:31   

wymień płyn, odpowietrz wszystko... dla pewności

Mój Goferek http://www.golf3.pl/-vt16182.htm#133380

Diesel88David 

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2011-10-21, 23:27   

Też to przezywalem nastepnie blokwaly mi sie wysztkie 4 koła > wymienilem plyn i za jakis czas dalej to samo > wkoncu wyszlo n to ze to pompa szwankowala bo jak na razie po jej wymianie jest normalny pedal i nie blokuje kol ale chyab od przegrzania mi tarcze zdeformowalo bo przy ostrym hamowaniu slychac halas jakby kolcki byly do wymiany a sa nowe ;/

AdamPLSieradz 

Wysłany: 2011-10-22, 11:48   

Hmm u mnie wszystko wróciło do normy, zrobiłem już kilkaset kilometrów, nawet miałem awaryjne hamowanie ze 140 km/h za Seatem Leonem i mój golfik dał radę ( cztery tarcze dały radę na szczęście). Także jest ok :D

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu