logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
dziwny dzwiek
Autor Wiadomość
ptaszek87 

Silnik: 1.8 90 KM + LPG
Wysłany: 2010-02-07, 19:29   dziwny dzwiek

panowie moze mi pomozecie co moze byc przyczyna takie chrobotania podczas hamowania w przednim lewym kole, nasila sie podczas hamowania natomiast jak sie jedzie to cos tam ociera, najlepsze jest to ze nie jest to caly czas tylko od czasu do czasu, najpierw jezdze jest ok a poźniej postoi chwile autko z godzinke i siadam jade a tu te odglosy, klocki mialem z tarczami zmieniane 20tys temu, moze to przez ta zime ale cholera go wie, moze macie pomysl co jest nie tak?z gory dzieki :-)

K@mil 
POMOCNIK

Silnik: .
Wysłany: 2010-02-07, 19:36   

Cytat:
, klocki mialem z tarczami zmieniane 20tys

sprawdz na poczatek grubosc klockow :P (moje skonczyly sie kiedys po 25tys :lol: ) ... no i zobacz czy miedzy klockiem a tarcza nie ma luzu :) ...
Klocek musi dolegac do tarczy cala swoja powierzchnia.

Ale powiem Ci ze tez mialem takie objawy :P wlasnie na tych klockach co skonczyly mi sie w 25tys :P byly to klocki Ferodo i tarczye Brembo :p Najczesciej podczas wolnej jazdy piszczalo mi prawe kolo :P zmienilem klocki i nic nie piszczy 8-)

ptaszek87 napisał/a:
moze to przez ta zime ale cholera go wie

akurat miedzy klocki i tarcze jak sa dobrze zalozone to nic nie powinno sie dostać, to nawet jak jest na nich lod albo snieg to po przejechaniu paru km snieg sie rozpusci, :)

Repsol 

Silnik: 1.9 TDI 90KM
Wysłany: 2010-02-07, 20:46   

ptaszek87, tez obstawiam klocki.
Jak masz jakiejś lipnej firmy to zdarzają się takie przypadki, że materiał cierny potrafi się odklejać od tej metalowej części klocka. Powstaje tam wtedy szczelina w którą może dostawać się woda. Woda jak wiadomo na mrozie zamarza i pod postacia lodu rozszerza swoją obiętość. Mogą wtedy dziać się rózne dziwne rzeczy z układem hamulcowym.
Na początek sprawdź klocki, zaciski oraz tarcze.
Możesz również mieć zawodniony płyn hamulcowy w którym woda równiez zamarza, ale to raczej nie.

ptaszek87 

Silnik: 1.8 90 KM + LPG
Wysłany: 2010-02-07, 21:45   

hamowac dobrze hamuje i pedal nie wpada w podloge wiec to bym wykluczyl tez tak mysle ze klocki ale wolalem Was sie zapytac tak wiec musze to sprawdzic

[ Dodano: 2010-02-08, 19:22 ]
sprawa sie wyjasnila to byly klocki a raczej ich brak:P kupilem wymienilem i teraz jest ok:) dzieki za pomoc:)

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu