Otóż w linku:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Golf_III
piszę takie zdanie W roku 1996 wszystkie modele posiadały seryjnie także ABS... No właśnie ja w sprawie tego bo posiadam golfika, który datę pierwszej rejestracji ma 25-10-96 wersja 1,9 TDI 110KM i się zastanawiam dlaczego je nie mam ABS-u??? Co jest grane??? Z góry dzięki za info!!!
robzar89, jeżeli Twój wóz był sprowadzany z Niemcowni, to tam często data produkcji była przyjmowana na podstawie daty 1-wszej rejestracji. A więc w swoim dowodzie rejestracyjnym możesz również mieć wbite '96 a tak naprawdę auto jest starsze.
Zrób tak jak doradza Ci marcinkoz2910.
_________________ Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
To dobra mogę podać ten numer WVWZZZ1HZVB... To jest początek autentycznego numeru!!!!
to coś jest nie tak jak może być auto z 1997 a w 1996 zarejestrowane
Może to 1997 to masz rok modelowy bo tak też kiedyś o tym pisali
Jaki rocznik widnieje na szybach (np. 92, 95, 98) lub na innych częściach plastikowych lub innych elementach?
W bagażniku masz wlepkę z kodem silnika, numerem VIN pojazdu, kodem lakieru i kodami wyposażeń zrób foto to popatrzymy z kolegami czy masz tam zakodowany ABS (taka sama wlepka jest w książce serwisowej jeśli nie znajdziesz w bagażniku)
Może też być tak że auto było robione na zamówienie i ktoś nie zażyczył sobie ABSu, gdzie auto zostało wyprodukowane ?
To jest chyba wszystko!!!!!!! No i jak co myślisz????
[ Dodano: 2009-05-09, 19:46 ]
To temat umarł
[ Dodano: 2009-05-11, 12:56 ]
I dodałbym jeszcze choć nie wiem czy to coś mówi, że na lewo od kierownicy tam gdzie jest światło od poduszek pow. to wyjąłem to i tam żarówka jest jedna zbita nie wiem czego ale ona chyba powinna sygnalizować coś o ABS-ie??
I dodałbym jeszcze choć nie wiem czy to coś mówi, że na lewo od kierownicy tam gdzie jest światło od poduszek pow. to wyjąłem to i tam żarówka jest jedna zbita nie wiem czego ale ona chyba powinna sygnalizować coś o ABS-ie??
A masz logo ABS na tej zaślepce?
Zrób jej foto bo max mogą tam być 3 żarówki od poduszki od ABSu i od kierunków w przyczepce
A tak swoją drogą to po czym poznałeś że nie masz ABSu? Masz pompę koło serwa? Zrób wyraźnie i dokładne foto silnika
Logo od ABS-u jest na tej zaślepce pod logiem poduszek, dokładne foto silnika dodam jutro a po czym poznałem to przede wszystkim to brak drgań charakterystycznych a poza tym to zdarzya mi się hamować gwałtownie z dużej prędkości i jest tylko pisk do końca kilkanaście metrów, koła muszą się blokować a przy ABS-ie to jest tylko na początku dopóki ABS nie zacznie działać!!!
robzar89, ABS to mądra bestia i na asfalcie nie zablokuje kół wiem bo jeździłem peugotem z ABSem i nie złączał się na suchej drodze a w zimie jak była ujemna temp to nawet lekkie wciśnięcie pedału już załączała pompe w ABSie
Nie wiem jak to w golfach 3 jest i czy to zależne jest od pogody i warunków atmosferycznych możliwe że są jakieś czujniki temp co decydują o działaniu ASBu No nie wiem na pewno i nie chcę w błąd wprowadzić
Popatrz czy koło serwa masz taką pompę wygląd może być różny no ale chyba rozpoznasz że coś tam jest innego z przewodami hamulcowymi i elektrycznymi:
A swoją drogą to nie wiem gdzie Ty tak ostro musisz hamować no chyba że jeździsz bardzo szybko
Z tą szybką jazdą to się zdarza a hamowanie akurat było w pewien cieplutki dzień a koła zablokowało czyli ABS u mnie nie działa (o ile jest) a co do pompy to jutro wszystko opiszę i dodam fotkę koło godziny 15-16!!!!
No a ja pisałem że podczas ciepłych dni nie włącza się ABS czyli jeśli go masz to jest wszystko OK
A jeśli byś miał VAGa to gdybyś się pod niego podłączył to zaraz byś wiedział czy masz czy nie masz
A ta żarówka zbita może świadczyć że albo jest jakiś błąd w układzie ABS i kontrolka świeciła a ktoś ją rozbił i już nie świeci albo ktoś zdemontował np. pompę i też wyskakiwał wtedy wiadomo dlaczego błąd i w tym samym celu rozbił żarówkę
Ale to są gdybania konkrety będą jak będzie foto silnika
Masz GT TDI 110 KM, wiec napewno masz ABS, tylko cos z nim nie halo... Sprawdz czy masz sterownik ABSu pod tylna kanapa, duza kwadratowa pucha z duza iloscia kabli...