Wysłany: 2009-02-01, 20:46 ABS - raz działa, raz nie
Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum.
Od niedawna posiadam golfa 1.6 z roku 94.Mam dziwny problem z ABS-em, szukałem informacji na tym forum ale niestety nie znalazłem odpowiedzi, otóż nie dziala mi kontrolka od ABS-u tzn nie zapala sie przy uruchomieniu samochodu, lecz ABS działa, co moze być tego przyczyną? drugi problem polega na tym ze ABS działa tylko przy hamowaniu na lodzie lub sniegu, nie dziala przy hamowaniu na mokrej czy suchej nawierzchni.Ostatnio zauwazylem ze przez wcisniecie pare razy pedału hamulca ABS zaczyna działać. Da sie cos z tym zrobić?
Silnik: 2.0 2e Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Sty 2009 Posty: 85 Skąd: Warszawa/Babice/Koczargi
Wysłany: 2009-02-01, 20:55
widocznie masz ustawiony dobrze ABS Bo nie jest miłe jak na suchym włącza się ABS. droga hamowania rośnie. Jak działa to działa a kontrolka moze Ci żaróweczka sie spaliła
widocznie masz ustawiony dobrze ABS Bo nie jest miłe jak na suchym włącza się ABS. droga hamowania rośnie. Jak działa to działa a kontrolka moze Ci żaróweczka sie spaliła
a jeśli chodzi o hamowanie na mokrej nawierzchni? chyba wtedy juz powinien działać?
Kontrolka już sie pali jak powinna, była odłaczona. dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Silnik: 2.0 2e Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Sty 2009 Posty: 85 Skąd: Warszawa/Babice/Koczargi
Wysłany: 2009-02-02, 20:10
NA mokrym nie zawsze Ci złapie zależy jakie masz gumy. Jak takie co trzymaja sie dobrze to i ABS nie zadziała. ABS działa na zasadzie kiedy koło traci przyczepność a nie jak hamuje . Jak cchesz to jak bedzie mokro to rozpędz sie do 50 i zahamuj tylko najlepiej jak byś w tym momencie przejechał przez jakąś nierówność na ulicy wtedy zadziała ci abs bo samochod straci na chwilke przyzcz epność.
Witam ja mam podobny problem tylko że abs raz działa raz nie co pokazuje kontrolka czym to moze byc spowodowane ? z góry dzieki za odpowiedzi
Otóż najprawdopodobniej masz strzelony któryś czujnik ABS w kole... podłącz komputer VAG i wtedy pokaże Tobie na którym kole czujnik nie pokazuje prędkości koła... Ja miałem podobnie i w tylnym kole sie skończył czujnik ... Pozdro