logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
ABS - raz działa, raz nie
Autor Wiadomość
harry_rawa 

Silnik: 1.6 ABU
  Wysłany: 2009-02-01, 20:46   ABS - raz działa, raz nie

Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum.

Od niedawna posiadam golfa 1.6 z roku 94.Mam dziwny problem z ABS-em, szukałem informacji na tym forum ale niestety nie znalazłem odpowiedzi, otóż nie dziala mi kontrolka od ABS-u tzn nie zapala sie przy uruchomieniu samochodu, lecz ABS działa, co moze być tego przyczyną? drugi problem polega na tym ze ABS działa tylko przy hamowaniu na lodzie lub sniegu, nie dziala przy hamowaniu na mokrej czy suchej nawierzchni.Ostatnio zauwazylem ze przez wcisniecie pare razy pedału hamulca ABS zaczyna działać. Da sie cos z tym zrobić?

dziekuje za wszystkie odp i pozdrawiam

Vwmori 

Silnik: 2.0 2e
Wysłany: 2009-02-01, 20:55   

widocznie masz ustawiony dobrze ABS :) Bo nie jest miłe jak na suchym włącza się ABS. droga hamowania rośnie. Jak działa to działa a kontrolka moze Ci żaróweczka sie spaliła

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2009-02-01, 21:42   

harry_rawa napisał/a:
nie zapala sie przy uruchomieniu samochodu, lecz ABS działa, co moze być tego przyczyną?
tak jak pisze kolega albo zdechła żarówka albo jest odpięty od instalacji, musisz rozebrać i zobaczyć

A poza tym co piszesz to ABS działa bez zarzutów

!! REGULAMIN FORUM !!

harry_rawa 

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2009-02-01, 22:00   

Vwmori napisał/a:
widocznie masz ustawiony dobrze ABS :) Bo nie jest miłe jak na suchym włącza się ABS. droga hamowania rośnie. Jak działa to działa a kontrolka moze Ci żaróweczka sie spaliła

a jeśli chodzi o hamowanie na mokrej nawierzchni? chyba wtedy juz powinien działać?

Kontrolka już sie pali jak powinna, była odłaczona. dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Vwmori 

Silnik: 2.0 2e
Wysłany: 2009-02-02, 20:10   

NA mokrym nie zawsze Ci złapie zależy jakie masz gumy. Jak takie co trzymaja sie dobrze to i ABS nie zadziała. ABS działa na zasadzie kiedy koło traci przyczepność a nie jak hamuje . Jak cchesz to jak bedzie mokro to rozpędz sie do 50 i zahamuj tylko najlepiej jak byś w tym momencie przejechał przez jakąś nierówność na ulicy wtedy zadziała ci abs bo samochod straci na chwilke przyzcz ;-) epność.

max2218 

Silnik: 1800
Wysłany: 2009-03-17, 16:35   

Witam ja mam podobny problem tylko że abs raz działa raz nie co pokazuje kontrolka czym to moze byc spowodowane ? z góry dzieki za odpowiedzi

Siwy21GNO 

Silnik: 1.9 TDi 1Z 90KM
Wysłany: 2009-03-17, 18:44   

max2218 napisał/a:
Witam ja mam podobny problem tylko że abs raz działa raz nie co pokazuje kontrolka czym to moze byc spowodowane ? z góry dzieki za odpowiedzi

Otóż najprawdopodobniej masz strzelony któryś czujnik ABS w kole... podłącz komputer VAG i wtedy pokaże Tobie na którym kole czujnik nie pokazuje prędkości koła... :) Ja miałem podobnie i w tylnym kole sie skończył czujnik ... Pozdro

max2218 

Silnik: 1800
Wysłany: 2009-03-18, 07:45   

dzieki bardzo jeszcze jedno pytanie ile podłączenie do kompa i ile taki czujnik

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu