logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
ABS problemik
Autor Wiadomość
Murel 

Silnik: 1.9 TDi
  Wysłany: 2008-12-05, 11:25   ABS problemik

Mam taki problem... Wczoraj jezdzilem moim gooferem i ok a dzisiaj rano odpalilem go i swieci mi kontrolka. Bylo ok wczoraj a po nocy problem co moze byc przyczyna?? Nadmienie ze probowalem juz kilka razy hamowac z 'piskiem' i nic to nie pomoglo. Help me... :-/ :zalamany:

[ Dodano: 2008-12-05, 14:30 ]
Ps. jak odpaliulem auto po pracy (8h) to sie ustatkowalo. Sprawdzilem na kilku zakretach ;-)

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2008-12-05, 15:40   

Spodziewaj się że problem wróci. Najczęściej padają czujniki ABS lub ich kable przy kołach. Łączny opór kabla i czujnika ma wynosić 1-1.3 koma - sprawdza się na wtyczkach. Jeśli to nic nie da - diagnoza komputerowa powinna wyjaśnić

Murel 

Wysłany: 2009-05-11, 18:36   

Ciąg dalszty tematu.... :-/
wlasnie mi padl ABS :cry: :cry: (czytaj: kontrolka non stop w koloze czerwieni) czy przyczyna moze byc np to ze po jezdzie dluzszej umylem samochod i dostala sie woda za opone bo od tego momentu nie dziala?? kolejne pytanie czy sa jakies rodzaje czujnikow na przod i tyl goofera i jak to jest czy rozroznia sie lewe kolo i prawe?? i co polecacie z Allegro lub ewentualnie moze poi numerach katalogowych??

[ Dodano: 2009-05-11, 19:43 ]
acha i jeszcze jedno czy sam sobie wymienie ten czujnik czy to przod czy tyl??

Karol B. 

Silnik: 1,9TDI (1Z) GT
Wysłany: 2009-05-11, 19:25   

Niedawno sam to przerabialem... :kwasny: Ale ja sie nie bawilem w jakies tam mierzenia oporow, tylko pojechalem na VAGa i wyszlo ze przedni lewy czujnik padl... Sam wymienilem. Jesli u ciebie tez czujnik, to napewno sobie poradzisz z wymiana. Przykrecony jest jedna srubka na klucz imbusowy. Najwazniejsze to zeby wiedziec ktory czujnik padl... Pozniej zdobyc taki i wymiana. Mnie wynioslo to +/- 70 zl (zbadanie VAGiem-30zl, czujnik-ok.20zl, wykasowanie bledu z kompa auta VAGiem-20zl :-P ) ;-)
Mój golfik GT --> http://www.golf3.pl/topic...0855.htm#278350

Sprzedam Hella Blue Magic

pablomed 
POMOCNIK

Wysłany: 2009-05-11, 19:41   

Murel napisał/a:
acha i jeszcze jedno czy sam sobie wymienie ten czujnik czy to przod czy tyl??
wymienisz. Najwyżej rozwalisz młoteczkiem i majzelkiem stary jak nie będzie chciał wyjść. Z przodu prawy i lewy są inne, z tyłu nie pamiętam, najczęściej padają przednie przy czym częściej prawy jak lewy (od dziur na poboczu). Fakt że po zamoknięcu nie działa może też świadczuć o uszkodzeniu samego kabla czujnika. Z przodu kabel jest osobno - prowadzi od czujnika d wtyczki na ścianie grodziowej za silnikiem. Z tyłu kabel jest razem z czujnikiem i kończy się na wtyczce pod kanapą.
I jednak warto mieć omomierz i mierzyć opory z przodu. Dlaczego? Bo VAG nie odróżni czy uszkodzony jest czujnik czy jego kabel i narażasz się na wymianę dobrej części.

Murel 

Wysłany: 2009-05-12, 07:36   

czyli vag i wymiana z omomierzem....

pablomed 
POMOCNIK

Wysłany: 2009-05-13, 11:59   

jak juz masz omomierz to najpierw go uzyj. 90 procent szans że to czujnik lub kabel i zaoszczedzisz na VAG-u. Opór czujnika 1-1,2 koma ma być.

supermac13 
supermac

Silnik: AFN 1,9GT-TDI (110)PS C.Concept
Wysłany: 2009-05-14, 21:42   

najlepiej podepnij pod vaga.może być czujnik ale nie koniecznie- mogła siąść pompa ABS- u mnie siadła przez stary płyn hamulcowy- poprzedni własciciel zalał zwykłego dot-4 i płyn sie szybko zestarzał i stracił właściwości,aż do tego stopnia że zaczeły mi sie zapiekać hamulce.płyn wyglądał jak woda z szarym mydłem.nie wiem jak długo jezdziłem na tym płynie ale zrąbał mi pompę :(

Murel 

Wysłany: 2009-05-19, 18:19   

ok juz wiem na 100% kabel od podpiecia czujnika. Lewy przod niestety nie wiem czy dostane w closci kabel z czujnikie?? jak odkrecilem kolo i "wyjalem" czujnik (mlotek i przecinak bo inaczej nie chcial wyjsc... tzn wyszedl po podwazeniu srubokretem ale sie zlamal na pol) i ujzalem niestety przerwany kabel wiec go na szybkozlaczke ale ABS-u nadal brak i zastanawiam sie czy nie zainwestowac w nowy przewod??? Da rade wymieic calosc??

pablomed 
POMOCNIK

Wysłany: 2009-05-19, 22:29   

musisz dorwac na szrocie bo nowy będzie drogi. Możesz też doraźnie zmienić ten kabel na zwykły dwużyłowy, jakiś czas powinno działać. I po co rozwalałeś czujnik? Pewnie był dobry. A pisałem najpierw omomierz.

Murel 

Wysłany: 2009-05-20, 12:18   

nic na sile... ;-) czujnik moze i byl dobry ale polamany i wychodzily z niego oploty miedziane...wiec nic strasznego a i tak nowy byl w planach wymiany... THXpablomed poszukam po szrotach i moze cos upoluje

[ Dodano: 2009-10-08, 09:59 ]
no dobra zrobilem tak: wziolem lutownice, cyne i zaczolem lutowac najpierw jeden, potem drugi kabel i dobrze zaizolowalem. W obecnym czasie nic nie zawodzi i ABS dziala i sie ma dobrze :) ;-)

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu