Witam serdecznie kolegów , Panowie w styczniu mam zamiar wymienić tłumik (oryginał i tak już przepalony) , chciałbym także włożyć strumienicę zamiast katalizatora , prześlę Wam dwa linki może ktoś się spotkał z takim tłumikiem , zależy mi na fajnym odgłosie ale nie na ryku od którego głowa puchnie oto co ja znalazłem :
Kolego ja ostatnio zmieniałem tłumiki i kupiłem KM MALON tylko troche inny http://moto.allegro.pl/it...ska_gratis.html też zależało mi na fajnym basie a nie na ryku i jestem zadowolony Dlaczego chcesz zakładać strumienice? Bo jeśli masz kata na wykończeniu a nie masz kasy na nowego to ok ale jeśli katalizator jest dobry to nie ma sensu zakładać strumienicy
właśnie dzisiaj rozmawiałem z mechanikiem też mówił , że kat lepiej zostawić , ale czy strumienica oprócz wprowadzania spalin w ruch spirali ma jakieś negatywne skutki ?
Nie odpowiem ci konkretnie na to pytanie bo za bardzo sie na tym nie znam. Lubie czytać prase motoryzacyjną i tam jeszcze sie nie spotkałem ze stwierdzeniem że strumienica to coś dobrego. Z tąd moja opinia.
Ja u siebie założyłem strumienicę zamiast katalizatora z dwóch powodów:po pierwsze jest dyżo tańsza niż nowy katalizator,a po drugie do złudzenia przypomina katalizator jak się wejdzie pod samochód
Może i przypomina ale to nie chodzi o wygląd tylko o działanie. Ale gdybym miał sam wymieniać też pewnie kupił bym strumienice ale tylko dlatego że katalizator jest bardzo drogi
Silnik: One Four ;) Pomógł: 10 razy Wiek: 26 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 698 Skąd: Katowice / Siedlce
Wysłany: 2008-12-21, 14:07
kriss85, Ja mam strumienice i mowie osiągi od razu lepsze, bo samochód łatwiej wydala spaliny a kat zabiera kilka mocy, a ten tłumik z połączeniu w strumienica nie polecam bo to nieźle ryczy, lepiej zostawić kat założyć sportowy tłumik, albo na odwrót. Pozdro
kriss85 gdybyś jeżdził na przegląd tam gdzie ja to byś się przekonał dlaczego strumienica do złudzenia przypomina katalizator,no bo chyba w dowodzie masz wbity katalizator a jak nie to nie ma się czym martwić
Cytat Drpiorko "Ja mam strumienice i mowie osiągi od razu lepsze..."
-Tak ale ta moc zwiększyła sie chyba dzieki twojej silnej woli
[ Dodano: 2008-12-22, 00:16 ]
Halski napisał/a:
kriss85 gdybyś jeżdził na przegląd tam gdzie ja to byś się przekonał dlaczego strumienica do złudzenia przypomina katalizator,no bo chyba w dowodzie masz wbity katalizator a jak nie to nie ma się czym martwić
Wiem dlaczego przypomina ale diagnosta jak będzie chciał to i tak sprawdzi czy to kat czy strumienica.
Powiem wam tak , sam to sprawdziłem na silniku 1.4 wyrzuciłem katalizator i wspwana została prosta rura + zwiększony dolot powietrza tylko zimnego i co ? I osiągi duuuuuużo lepsze od 100kmh nawet idzie bdb jak na 1,4.
czyli strumienica nic nie daje? lepiej zalozyc sportowy tlumik???
Lepiej bedzie zalozyc sportowy caly wydech, ale to nie sie za soba kolejne modyfikacje np sportowy filtr powietrza...i tak dalej ale to musza sie wypowiedziec spece od tunningu.
jmasz nagrzany samochód to odczekaj chwile i wejdz pod samochod i po paru min bedzie tak ze tlumiki ostygną a kat bedzie ciągle cieply tzn ze nie jest pusty