Silnik: 1.8
Wysłany: 2010-04-08, 19:14 Wymiana strumiennicy na rurke
Witam.
Mam golfika 1.8 (ADZ) +gaz. Jakiś czas temu (około pół roku) włożyłem strumiennice. Doczytałem się wielu negatywów ze strumiennicą montowaną w zagazowanych silnikach. Chciałbym was o to spytać czy wymiana na rurkę byłaby korzystna? Po 2 (wczesniej z katalizatorem bylo to samo) denerwuje mnie strasznie krystaliczny dźwięk z tamtąd dochodzący. Przykładowo gdy stoje z boku auta nie słyszę buczenia z tyłu auta tylko z pod spodu. Nie zależy mi też na tym żeby głośność znacznie się podwyższyła ale też nie będzie przeszkadzać. Dodatkowo powiem, że mam końcówkę Sebringa.
Pozdrawiam
Ja miałem strumienicę i był słyszalny ten metaliczny denerwujący dźwięk...teraz mam rurkę oryginalna Bosal i jest nieco lepiej ale i tak autko chodzi niestety głośno
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 6 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 233 Skąd: FNW Nowa Sól
Wysłany: 2010-04-20, 18:53
Rozmawiałem na temat strumienicy z wieloma mechanikami i kazdy mi ja odradzał proponował wstawienie rurki, będzie lepiej dla silnika .Skończyło się na tym że połatali mi kata i został na swoim miejscu.
Silnik: 1.8
Wysłany: 2010-04-21, 19:57
Będę musiał się za to zabrać wreszcie :S A co do tego metalicznego dźwięku ktoś może orientuje się dlaczego tak tam się dzieję? Dodam, że gdy miałem katalizator było tak samo (chyba że to nie był katalizator). Co do tego, że gdzieś mi się o coś obija to odpada bo patrzyłem na podnośniku.
mogles miec katalizator a w zasadzie tylko ta puszke po nim srodek idzie latwo wywalic i wtedy rowniez jest metaliczny dzwiek, najlepszym sposobem jest wstawienie rurki. albo jak sie da ratowania kata.
witam mam pewien problem
wymieniłem dziś tłumik końcowy na seryjny (wcześniej był jakiś basowy i głośno ryczał) i nadal dość głośno pracuje, szczególnie przy gwałtownym gazowaniu , środkowy tłumik też jest seryjny, tylko zamiast kata jest strumienica, i stąd moje pytanie czy to wina strumienicy że tak głośno chodzi??
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 22 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2513 Skąd: Kutno
Wysłany: 2010-11-13, 20:43
środkowy może być wypalony
nieszczelności w układzie - aby sprawdzić czy masz nieszczelności zatkaj dłońmi końcowy wydech. Jak będzie nieszczelność to wyczujesz to.