no wiec mam zalozony w swojej golfinie 1.8 w benzynce zwykly tlumik i na nia inezbyt ladna koncowke podwojna chcialbym to jakos upiekszyc tzn pomyslalem ze moglbym kupic sobie koncowke do wspawania jakas (podobaja mi sie plaskie proste lub zagiete) i wspawac ja do seryjnego tlumika .Mam jednak kilka ale:
1.Czy jest to w ogole mozliwe
2.seryjny tlumik ma pojedyncza rure wydechowa ktora jakby to wytlumczyc nie wychodzi na prosto w zderzak tylko jest lekko zagieta.Jeżeli wiec chcialbym ta rure uciac i wspawac w to miejsce nowa koncowke to czy koncowka nie bedzie jakby z boku ?(nie wiem czy ktokolwiek rozumie o co mi chodzi heh )
3.Jesli juz bym wspawal taki tlumik to czy poradzi on ta koncowke(chodzi mi czy sie nic nie urwie)
4.Czy taka koncowke trzeba wspawac migomatem czy mozna normalna transformatorowka?
5.Czy tlumikarze robia takie rzeczy i czy wspawaliby mi taka koncowke(ewentualnie sprzedali)?
6.Czy ogolnie myslicie ze to dobry pomysl?
7.Ma ktos cos takiego?
8.Jaka cena za takie wspawanie?
9.Może ktos by mi znalazl jakas odpowiednia koncowke
Jesli ktos zna odpowiedz na chociaz 1 pytanie bylbym baaaaardzo wdzieczny
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2009-02-12, 02:00
Cytat:
wspawania jakas (podobaja mi sie plaskie proste lub zagiete) i wspawac ja do seryjnego tlumika .Mam jednak kilka ale:
1.Czy jest to w ogole mozliwe
pewnie, że jest możliwe
ryba_sciema napisał/a:
2.seryjny tlumik ma pojedyncza rure wydechowa ktora jakby to wytlumczyc nie wychodzi na prosto w zderzak tylko jest lekko zagieta.Jeżeli wiec chcialbym ta rure uciac i wspawac w to miejsce nowa koncowke to czy koncowka nie bedzie jakby z boku ?(nie wiem czy ktokolwiek rozumie o co mi chodzi heh )
tak jest, ja swoją końcówkę naciąłem po długości, zagiąłem w prawą stronę, a jak założyłem to wyszła prosto
Cytat:
3.Jesli juz bym wspawal taki tlumik to czy poradzi on ta koncowke(chodzi mi czy sie nic nie urwie)
nic się nie urwie, przecież końcówka nie waży 10 kg
Cytat:
4.Czy taka koncowke trzeba wspawac migomatem czy mozna normalna transformatorowka?
radzę migomatem, zwykłą transformatorówka będzie niewygodnie, a poza tym możesz powypalać dziury w tłumiku
Cytat:
5.Czy tlumikarze robia takie rzeczy i czy wspawaliby mi taka koncowke(ewentualnie sprzedali)?
jeszcze się ucieszą, bo zarobią
Cytat:
6.Czy ogolnie myslicie ze to dobry pomysl?
no pewnie, ja tak mam, wś środku cicho, a z zewnątrz ładny wygląd
Cytat:
7.Ma ktos cos takiego?
ja mam
Cytat:
8.Jaka cena za takie wspawanie?
razem z nowymi tłumikami brat dał 400 zł
Cytat:
9.Może ktos by mi znalazl jakas odpowiednia koncowke
polecam firmę ULTER - końcówki/tłumiki wykonane z porządnych materiałów, końcówki bardzo dobrze są niklowane, porządny materiał, nie rdzewieje, nie ściera się
ja miałem oryg. końcowy sportowy ULTERa, ale niestety dawał już bardzo głośno o sobie znać (płaska końcówka jak nówka, a w środku się sypało).
mysle ze najlepiej byloby gdyby tylnia scianka koncowki byla pusta wtedy po ucieciu rury wydechowej oryginalnego tlumika mozna byloby ja po prostu wspawac bez kobinowania i wyginania(tak mi sie przynajmniej wydaje
prezesso napisal ze to wydatek 400 zl z tlumikami Tlumik to ja mam spoko ma rok takze interesuje mnie sama koncowka taka max do 100 zl
Ktora wam sie najbardziej podoba
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2009-02-13, 06:33
ryba_sciema, zmierz sobie szerokość tego wgłębienia w zderzaku i odległość od tłumnika do zderzaka i tak dobierz długość i szerokość końcówki żeby to wyglądało normalnie
Jony, pokazales ta koncowke ale wedlug mnie jest ona za szeroka tzn ma az 17 cm szerokosci. Mysle ze do golfa jak mierzylem to pasuje koncowka tak okolo 13-14 cm szeroka.prezesso, mam cos podobnego do tej twojej zalozonej tylkoze nie wspawana tylko po prostu przykrecona i wyglada to srednio tzn moze gdyby byla wspawana to byloby ok ale jak z tlumika jest jedna rura wydechowa a ty masz rozchodzaca sie potem na 2 to to dokladnie mowiąc "pierdzi"na wolnych obrotach.Doradzcie jakas koncowke taka zeby nie obcinac rury w tlunika tylko ja wlozyc i wspawac i zeby miala te 13-14 cm no max 15
Wiem, że temat o końcówkach, ale chyba za 400 PLN to można rzeczywiście kupić ładny wydech i wcale nie bucząco-pierdzący. Zresztą jak masz środkowy tłumiczek przed tym to nie powinno hałasować zbytnio. Końcówki rzeczywiście są fajne, ale mnie np razi efekt końcowy. Kwestia estetyki, na golfiku z glebą pewnie lepiej by to wyglądało. A jak już końcówka to tylko dwururka koło albo owalny prostokąt.