witam mam golfa 1,9 TDI problem polega na tym ze dzwoni jak by odezał o blache słychac jakies dzwonienie czasem jest mocne czyli udeza o oslone a czasem takie delikatne i wibruje co moze byc przyczyna ? gdzie szukac pomocy ? jak byłem w lodzi u mechanika to nic nie widzial jak odpalil;em silnik i ruszylem to zaczoł dzwonic znalazł cos do pospawania i było ok mineło 6 miesiecy i znowu cos nie tak ?? pojade znowu do tego fachowca i nic mi nie pomoze jak ktos miał podobny problem to poosze o pomoc tez czasami nic nie slychac a czasami jak dodaje gazu to cos delikatnie wibruje
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3757 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2009-11-23, 21:15
pewnie tłumik sie o cos obija a na odległość nikt nie powie o co. Więc sprawdź dwa miejsca z kanału: miejsce gdzie tłumik przechodzi między belką skrętną a podłogą, oraz miejsce gdzie przechodzi nad maglownicą. Jeśli uderza o belke trzeba mu nowych wieszaków lub poprawki w zmontowaniu poszególnycy części względem siebie. Jesli o maglownicę to to samo, a spotkałem się tez z tym że tłukł sie maglownice z powodu skorodowania blachy do której mocowana jest poduszka silnika i silnik opadł w dół.
ok dzieki za pomoc a co sadzisz o zdjeciu calego układu wydechowego i przeczyszczenia go czy jest sens czy w czyms to pomoze ? widzialem ze raczej po miedzy katalizatorem i wszedzie sa spawy ?
Silnik: 1,6 ABU
Wysłany: 2009-11-26, 23:22
Hejka....Na wiosne miałem identyko problem zdeka drażniący.Walczyłem z tym parę tygodni i wykapowałem przyczynę dzwonienia...To był głupi kamyk który wpadł pomiędzy osłonę katalizatora a katalizator . Musiałem odciąć tą osłone aby wydostać gnoja i ponownie ją przyspawać .Teraz cisza...ani dryndnięcia..pozdro