Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna basowego tłumika (tak do 200 zł). Jednak nigdzie go nie mogę znaleźć. W związku z tym mam do was dwa pytanka:
Czy znacie jakiś dobry sklep on-line gdzie mógłbym nabyć takowy rodzaj tłumika?
Czy takie basowe wycie może spowodować zabranie przez policję dowodu rej?
Siema.Dopuszczalne ,,wycie'' nie może przekraczać 96dcb czy jak to sie tam pisze,proponuje mugena przelotowy z dyfuzorem,mam taki fajnie brzmi ,jesli wywalisz kata i srodkowy mocny bas i strzały przy redukcji koszt około 120zł,z lepszych to remus rasowe brzmienie ale koszt 300 i wiecej,pozdro.
_________________ Predkość nie zabija tylko nagłe HAMOWANIE...
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 2 razy Wiek: 23 Dołączył: 23 Sty 2010 Posty: 426 Skąd: Bieżuń
Wysłany: 2011-08-06, 11:37
Tak jak pisze czaro... norma dopuszczalna na benzynie to 93 dB a ja właśnie jestem po zabraniu dowodu za przekroczoną normę miałem 96,7 dB a w drugiej próbie pomiaru 107,8 dB i po klotni z policjantem bo mierzył mi na obrotach 4-4,5 tys nie dało rezultatu a co dziwne chyba na złość doczepil się do kierki,że niby zbyt mała ....
MaziXVI jeśli wstawisz końcowy basowy a nie wyrzucisz katka - jeśli masz oraz środkowego to wydaje mi się,że zmieścisz się w normie 93 dB
Powiem Wam, że u mnie jest tak. Kata nie mam, środkowy jest, a na koniec jest Remus. Ogólnie wydechy renomowanych firm mają homologację. Ale... policjanta pewnie to nie będzie obchodziło jeśli będzie miał sonometr. Wiadomo z wiekiem tłumik się wypala. Ogólnie prawda taka, że ani razu na przeglądzie mi nie sprawdzali natężenia hałasu. Może dlatego, że zawsze robi mi go znajomy. Póki co u mnie w mieście policja sonometru nie ma, więc za wydech im dowodu nie oddam.