Silnik: 1,6 AEA Pomógł: 14 razy Wiek: 28 Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 482 Skąd: LKS
Wysłany: 2010-11-26, 17:57 Szczelność układu a sonda lambda
Witam
Mam nieszczelność na złączu elastycznym za kolektorem ale przez katalizatorem i sondą lambda.
W związku z tym mam pytanie. Czy ta nieszczelność może wpływać na zakłucenia w pracy sondy lambda. Dodam, że silnik pracuje normalnie. Ale jak na pojemność to mogłby palić mniej.Tak mi się wydaje . Bo pali koło 7l/100km a wcale szybko nie jeżdże rzadko kiedy na trasie jest ponad 120km/h. Jeszcze koło 90-100km/h. ale w spalaniu nie widzę żeby mniej palił.
Może przez to, że jest ta nieszczelność jest nadmiar tlenu przez co sonda wysyła do komputera, żeby zrobić uboższą mieszankę. Bo jeśli chodzi o moc to tak za bardzo bez obrotów minimum 3 tys to za bardzo nie reaguje na pedał gazu.
Co wy na to???
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-11-26, 20:09
gello1 napisał/a:
Czy ta nieszczelność może wpływać na zakłucenia w pracy sondy lambda
może ale u ciebie tak się nie dzieje ponieważ wbrew temu co napisałeś na dodatkowy tlen wchodzący do wydechu przez dziurę sonda reaguje wzbogaceniem a nie zubożeniem mieszanki. Co u ciebie nie następuje bo spalanie jest ok. Więc pewnie dziurka jest za mała żeby szkodzić
Ludzie to umieją szukać dziury w całym 7 litrów na 100km pali a ten że dużo chłopie diesel pali 6 co ty chcesz jak ci pali 7 litrów to masz chłopie złoty silnik inne palą więcej 8 to norma co tu chcieć nie wiem.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-11-27, 14:30
kolega się dziwi że za mało a nie narzeka że za dużo.
gello1, jeśli jest dziura w wydechu przed sonda to przez nią do wydechu i do sondy leci tlen. Sonda odbiera nadmiar tlenu generując niskie napięcie, a to dla sterownika jest wskazaniem do wzbogacenia mieszanki. Gdyby tak się działo u Ciebie to spalanie byłoby nadmierne - więc nie masz z tym problemu.