Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 104 razy Wiek: 28 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4856 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2010-03-23, 14:13
kolego tez mam 1.6 ABU i znajmony na stacji przegladów powiedział mi że w benzyniakach nie ma co kombinowac po przegladu nie podbija ,co innego w ropniakach tam smiało mozesz kata wywalic ale nie tu.
Troszek racji jest po 93 roku wszystkie auta musza miec katalizatory,a szczegolnie jak masz w dowodzie ,,KAT" Ja usunolem swoj katalizator i wstawilem strumienice w obudowie katalizatora na przegladzie koles zobaczyl ze jest nowy ,,Kat" i nie wsadzal sondy!!! Ale dzis bylem na przegladzie instalacji LPG i koles wsadzil sonde i powiedzial ze wszystko jest ,,Wzorcowo" ale ja mam LPG jezeli ty masz tylko w benzynce to mozesz miec problemy na przegladzie mozesz ale nie musisz. Ogolnie polecam Strumienice bo samochud troszke sie odblokowuje i wyraznie czuc roznice
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1798 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2010-03-23, 19:41
a ja mam kawałek prostej rury wspawany i trzy razy już na przeglądzie byłem, za każdym razem wchodzili do kanału jak zawieszenie sprawdzali i ani razu nikt się nie doczepił do wydechu
Silnik: ABU
Wysłany: 2010-03-23, 19:52
Też mam strumienicę prawie od początku i już 4 przeglądy golfik przeszedł bez zastrzeżeń Też ABU - trochę niby lepiej autko idzie, ale rewelacji nie ma.
U mnie też się okazało że kata niema !
nawet dowiedziałem się że nie wszystkie 1.8 miały !
Ważne żeby w dowodzie nie było kat.
a głośniej o wiele nie będzie !
Silnik: ABU
Wysłany: 2010-03-23, 20:05
Jest taki przyjemny dźwięk z wydechu trochę jakby ze sportowego, ale nie głośny. Mi się podoba ten szum w strumienicy na pewno trochę głośniej niż przy katalizatorze, ale niewiele. Dodam, że w dowodzie KAT jest.
Bo u mnie siedzi kat jak przycisne go na benie to czuc jajkami czyli ze pracuje x) ale golfik ma juz te 200tys i wydaje mi sie ze juz pora go wyciac ale mam obawy wlasnie o dzwiek ... zastanawialem sie jeszcze na zwykla rurka
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2731 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-03-23, 20:57
K@mil napisał/a:
Bo u mnie siedzi kat jak przycisne go na benie to czuc jajkami czyli ze pracuje x) ale golfik ma juz te 200tys i wydaje mi sie ze juz pora go wyciac ale mam obawy wlasnie o dzwiek ... zastanawialem sie jeszcze na zwykla rurka
u mnie jest 301,5 tys.km i czuję, że już jest lekko zamulony w dolnych partiach obrotów, ale też obawiam się o dźwięk, aby nie było głośniej.
Zastanawiam się nad jakimś tłumikiem zamiast strumienicy w miejsce kata, ale czy napewno strumienica jest lepsza na odmulenie auta niż wstawienie jakiegoś tłumika?
Jest duuuzo lepsza wystarczy poczytac i poszukac na necie Zamiast Kata najlepiej i najbezpieczniej jest wsadzic RURKE!!!! Choc strumienica tez jest dobrym wyborem pod warunkiem ze jest to markowa strumienica Nie ma nad czym sie zastanawiac bo DZWIEK duzo sie nie zmieni ja wywalilem kata i tlumik srodkowy i zostawilem tylko seryjny tlumik koncowy i delikatnie mi mruczy naprawde ,,DELIKATNIE" Nie meczy w dluzszych wycieczkach
Silnik: 1.6 benzyna + LPG abu
Wiek: 22 Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 51 Skąd: lublin / hrubieszów
Wysłany: 2010-03-23, 22:11
a co myślicie o czymś takim ja mam wbity kat w dowód ale przegląd to i tak bez problemu pojdzie tyle że w katalizatorze w ABU jest sonda lambda i tu mam link do zamiennika katalizatora na strumienice i jeszcze tylko mam pytanie jak to się ma do spalania?????????