prawdopodobnie jest na kolektorze a jak kolega napisal zawsze przed to tez nie tak do konca bo w niekturych autach znajduje sie ona dokladnie w katalizatorze jest ona dlatego blisko zeby mogla podawac dobre info do kompa a w takich starszych autach jakim jest mk3 to prawie ona jest bezurzyteczna wyjmujesz calkiem a auto jezdzi tak samo i chyba dlatego mi sie wydaje bo jestona na kolektorze a tam wypychany jest ogien to co ta sada ma badac spaliny czy temperature ognia tego to niekumam wiec to jest bez sesu albo ja niejestem natyle inteligentny zeby to zrozumiec hehe
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3758 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-08-28, 13:14
mietek, jest przed wkładem kata, czyli albo w kacie od strony wlotu albo w kolektorze wydechowym. Ja mam w 2E w kacie.
Sonda nie mierzy temperatury tylko ilość tlenu w spalinach
mietek napisał/a:
a w takich starszych autach jakim jest mk3 to prawie ona jest bezurzyteczna
a za to stwierdzenie należy ci się zwyczajnie - nie napiszę co!
Dzięki koledzy za pomoc... pożyczyłem od kumpla książkę od passata i tam było o silniku ABF (nigdzie nie mogłem znaleźć książki golf vento z silnikiem ABF) i już wiem, że lambda jest w kolektorze wydechowym przed katem. Musiałem się upewnić przed zakupem nowego układu wydechowego... Cały układ będzie dobrany pod silnik z subtelnym basowym pomrukiem (ostatni tłumik) i strumienicą w obudowie katalizatora.
A tak na marginesie.. to nie orientujecie się czy można sprzedać starego kata... obiło mi się o uszy, że skupują je