witam kolegów, nie znalazłem podobnego tematu więc piszę nowy. Problem polega an tym że od pewnego czasu golfik nieco się muli zarówno na benzynie jak i na gazie, nie chce wchodzic na obroty a jak już się wkręca to nie tak jak byc powinno. Zastanawiałem się czy to nie sonda a może coś innego??? co wy na to??? pozdrawiam.
Jeżeli podejrzewasz sonde, sprawdz czy przewody są w dobrym stanie. U mnie były podobne objawy, odczepiłem wtyczke od sondy i okazało się że kabelek przerdzewiał i się urwał. Wyczyściłem, przylutowałem i było ok
Jas8504, sprawdales u siebie sonde? bo mam podobne objawy i nie wiem co sie stalo a swiece kable palec i kopulke mam nowe i myslalem o sondzie albo lewym powietrzu. moj silnik 1.8 abs
Silnik: 1,4 lpg Pomógł: 3 razy Wiek: 23 Dołączył: 23 Lis 2008 Posty: 87 Skąd: nowy sącz
Wysłany: 2010-05-24, 16:03
Sprawdźcie panowie podstawę wtrysku i silniczek krokowy... Krokowca można sprawdzić odłączając od niego wtyczkę na zapalonym silniku i obserwując obroty, a jeżeli chodzi o podstawę wtrysku i inne nieszczelności a tym samym lewe powietrze to najlepiej jest dołożyć rękę do wlotu powietrza do filtra również na zapalonym tak na ok3cm i stopniowo powoli zbliżając sprawdzić czy nie rosną obroty aż do momentu całkowitego przytkania... po zatkaniu powinien zgasnąć... jeżeli rosną obroty lub nie zgaśnie to może być podstawa wtrysku do wymiany(z robotą ok 100zł) pozdrawiam...
Silnik: 1,4 lpg Pomógł: 3 razy Wiek: 23 Dołączył: 23 Lis 2008 Posty: 87 Skąd: nowy sącz
Wysłany: 2010-05-27, 07:38
Ale sprawdzić krokowca też nie zaszkodzi... Aha i staraj się wykonać te zabiegi na rozgrzanym silniku... A elektrykę zapłonową wymieniałeś(kable,świece,kopułka,palec)?
jednak okazało się że szlak trafił sondę, postawiłem samochód na kompa i wyszło że sonda do wymiany, zainwestowałem w originał bosch cana sondy z wymianą 400 zł. różnica jest kolosalna auta jest o wiele żywsze i oczywiście mniej pali.
Silnik: 1,6 ABU Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 17 Lis 2009 Posty: 2347 Skąd: Skarżysko-Kamienna
Wysłany: 2010-06-21, 07:50
A co myślicie o sondzie NGK? Polecono mi taką. Dedykowana do mojego golfa za ok.300 zł a uniwersalna za 160. Sklepikarz mówił że to byłby lepszy zakup niż bosch.
Silnik: 1,6 ABU Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 17 Lis 2009 Posty: 2347 Skąd: Skarżysko-Kamienna
Wysłany: 2011-09-21, 14:26
sitek699, ale odkopałeś temat. Ja kupiłem tą ngk wówczas. Ja po założeniu zrobiłem reset kompa. Spalanie spadło mi ogromniasto. Ostatnio jak przed sprzedażą sprawdzałem to po mieście wyszło mojemu 9 litrów na 16" przód 195 a tył 215, więc byłem baaardzo zadowolony. Tak więc ja szczerze polecam.
jaka sonda by nie była to musi pracować cały czas w danych zakresach tak jak powinna,a firma jest tylko po to czy ją szybko szlag trafi czy też nie na biegu jałowym musi pracować w granicach 0,2-0,8V mniej wiecej i jest ok