logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
sonda lambda problem!!!!!!!!!
Autor Wiadomość
stachu12343 

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2010-08-08, 11:40   sonda lambda problem!!!!!!!!!

witam. mam problem. kupilem nowa sonde lambda uniwersalna boscha i po jej zamontowaniu nie da sie wogole jechac szarpie,brak mocy,silnik gasnie jak odepne ja to jest wszystko OK.
wczesniej to stara sonda uszkodzona mialem odpięta przez dlugi czas i tak sie jezdzilo bez tej sondy i teraz kupilem pare dni temu i zalozylem i jest lipa bo nie ma czym jechac/.Co moze byc tego przyczyna????prosze o rade

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2010-08-08, 12:20   

Napisz czy zimny silnik normalnie odpala i dopiero po rozgrzaniu jest problem czy od razu na zimnym też. Upewniłeś się że nie pomyliłeś kabli sondy? Bo uniwersalna miała 4 kable do samodzielnego podłączenia tak? Użyłeś do połaczenia złączek zaciskowych? Nie lutowałeś czasem kabla sygnałowego?

stachu12343 

Wysłany: 2010-08-08, 21:04   

odpali normalnie i jak pochodzi troche zaczyna szarpac silnikiem i gasnie. sonda ma 4 przewody 2 białe, czarny, szary. lutowane byly wszystkie przewody. złączek macher nie uzył tylko lutował je wszystkie, raczej przewodow nie pomylil
mechanik mi lutowal

czaro 

Silnik: 1,6 ABU
Wysłany: 2010-08-09, 04:12   

stachu12343, z tego co się orientuję to przewodów sondy nie wolno lutować, więc wróć do tego mechanika i niech Ci to z powrotem rozdzieli i połączy złączkami.
http://www.golf3.pl/topic...fe97aea9#246676

stachu12343 

Wysłany: 2010-08-09, 08:37   

to lutowanie moze byc przyczyna tego ze szarpie silnikiem i gasnie??? nie wiedzialem nawet ze nie mozna lutowac tych przwodow. ale mechanika wybralem

czaro 

Silnik: 1,6 ABU
Wysłany: 2010-08-09, 19:04   

Jakie mogą być przyczyny lutowania to dokładnie nie wiem ale bardzo możliwe. Ktoś inny niech się w tej kwestii wypowie. A co do mechaników to mój stwierdził ostatnio (dwa tygodnie temu) że nie mam sądy- chciałem wymienić, i że przez to że mam wyciętego kata to nie da się zamontować sondy. Ogólnie nawet nie znalazł przewodów z wtyczką a stwierdził że i kabel mam odcięty. Więc mu przewód pokazałem a sondę zamontowałem przy pomocy kumpla- tyle że ja kupiłem dedykowaną NGK do golfiaka więc wtykę miałem. Teraz jeżdżę i obserwuję spalanie. W sumie ty też piszesz że nie miałeś sondy wię powiem Ci że u mnie po podłączeniu nie ma jakiś dziwnych zachowań silnika. Mam tylko nadzieję że mniej będzie pił. :lol:
http://www.golf3.pl/topic...fe97aea9#246676

pablomed 
POMOCNIK

Wysłany: 2010-08-09, 21:02   

stachu12343, proponuję sam sprawdź czy mechanik nie pomylił kolejności kabli. We wtyczce pierwszy nieco oddalony od reszty to najważniejszy sygnałowy - i tylko tego właśnie nie wolno lutować, mniejsza z tym dlaczego, ale tak czy inaczej zaburzenie pracy sondy związane z lutowaniem tego kabla nie powinno wystąpić tak natychmiast , niemniej trzeba to poprawić. Następny jest kabel masowy a ostatnie dwa są od grzałki sondy. Nie pamiętam czy sygnałowy w uniwersalnej sondzie to czarny czy szary ale to już łatwo znajdziesz w necie. A jeśli nic nie ustalisz to wypada podpiąć auto pod VAG.

stachu12343 

Wysłany: 2010-08-14, 14:42   

a jest jakis moduł czy cos od tej sondy??????? bo gdzie przewody wchodza do srodka . gdzie one ida????

pablomed 
POMOCNIK

Wysłany: 2010-08-16, 10:03   

Ida do sterownika silnika i na podszybiu po prawej koło mechanizmu wycieraczek i innego modułu brak. Ale na razie interesuj się sama wtyczką sondy i jej okolicą

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu