Mam male pytanko odnosnie katalizatora a mianowicie czy ze starosci taki katalizator moze miec wplyw na osiaggi autka tzn poprzez to ze moze byc zapchany czy w jakis inny spaosob a zmierzam do tego czy warto jest go wymontowc i zmienic na strumiennice...
Jesli kat jest zapchany albo uszkodzony to tak moze to mniec wplyw na osiagi samochodu, jesli zamontujesz sturmenice Golfik bedzie troszkie zwawszy ale bedzie troszkie wiecej palil pzdr.
ja miałem 2.0 i przerabiałem w nim układ wydechowy. robiłem rozne kombinacje ze strumienicą.miałem mozliwosc hamowania go po kazdym innym doswiadczeniu - i najleprzym wyjsciem było aby wywalic kata i wstawic rure a strumo wstawic zamiast przed ostatniego tłumika i potem końcowy. zyskałem na tym 13 koni i moment mi poszedł z tego co pamietam o 20Nm do góry. i powiem wam ze nie było tragedji z głosnościa... było lajtowo i to wszystko podkładane zostało na rurach fi 60mm. i wcale wiecej nie palił
mozesz tez zrobic dziure w kacie wywalic z niego bebechy do srodka wsadzic rure i zaspawac koszta mniejsze mniej zabawy efekt ten sam
nie wydaje mi sie aby było mniej roboty z tym....
[ Dodano: 2008-05-27, 23:31 ]
Skner80 napisał/a:
Mam male pytanko odnosnie katalizatora a mianowicie czy ze starosci taki katalizator moze miec wplyw na osiaggi autka tzn poprzez to ze moze byc zapchany czy w jakis inny spaosob a zmierzam do tego czy warto jest go wymontowc i zmienic na strumiennice...
nie wiem czy to przeczytałeś wcześniej - ja miałem 2.0 i przerabiałem w nim układ wydechowy. robiłem rozne kombinacje ze strumienicą.miałem mozliwosc hamowania go po kazdym innym doswiadczeniu - i najleprzym wyjsciem było aby wywalic kata i wstawic rure a strumo wstawic zamiast przed ostatniego tłumika i potem końcowy. zyskałem na tym 13 koni i moment mi poszedł z tego co pamietam o 20Nm do góry. i powiem wam ze nie było tragedji z głosnościa... było lajtowo i to wszystko podkładane zostało na rurach fi 60mm. i wcale wiecej nie palił
Witam. Jestem obecnie w Irlandii i kupiłem sobie na allegro strumienice.
http://moto.allegro.pl/it...wka_od_ss_.html
Podałem link kształtu.
Mam pytanko czy będzie ona pasowała do golfa czy musi być ona okrągła.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Najprościej pisząc strumienica usprawnia wylot spalin z układu wydechowego, ale spaliny nie są "czyszczone" z trujących związków. U mnie jak rozsypał sie katalizator wstawiłem rurkę. Samochód jest głośniejszy, ale nie przeszkadza mi to. Spalanie spadło i wydaje mi się, że trochę lepiej się zbiera w dolnym przedziale obrotów (być może tylko tak mi się wydaje ). Na przeglądzie nikt mi nie wetknął nic do rury, więc Golf przeszedł bezproblemowo.
_________________ "Some things are best left alone
VW Golf"
tylko jesli wywalisz katalizator i wstawisz strumienice to nie wiem czy autko przejdzie przeglad techniczny w ssprzedazy sa do kupienia katalizatory uniwersalne duzo tansze od orginalnych okolo500zl