witam.
mam taki problem w moim golfie 1.6 ze jakos dziwnie silnik pracuje. kolega mowil ze to jest przez to ze wydech jest przelotowy i sonda lambda uszkodzona i podobno mozna ja wyrzucic i wszystko wróci do normy ale boje sie ze zacznie wtedy brac duzo wiecej paliwa czasami tez strzela z wydechu jak w maluchu. co mam zrobic? wyrzucic ta sonde czy kupic nowa?
xkoszmarrx wyrzucenie sondy jest największym błędem jaki możesz zrobić jak wspominał marcinkoz2910 nie wybulisz na paliwo
Najlepiej by było jak byś nagrał jak silnik chodzi na wolnym i jak po przy gazówce na zimny, ja bym najpierw podpiął vaga a jeśli nie masz możliwości posprawdzaj świece, kable, kopułkę, palec.
_________________ Lepiej rządzić w piekle niż służyć w niebie ;[
na postoju na malych obrotach trzyma rowno i co kilka sekund wskazowka obrotomierza spada i wraca jak przygazuje to dostaje zamułe i dopiero po chwili reaguje na gaz
xkoszmarrx weź otwórz maskę i na pracującym silniku dodawaj gazu stopniowo a raz gwałtownie od komory silnika za linkę gazu, jeżeli masz jak podejrzewam że przy gwałtownym dodawaniu gazu go mocno dławi i prawie gaśnie to problem masz w układzie zapłonowym, na początek sprawdź czy na kablach wysokiego napięcia nie ma jakiś uszkodzeń mechanicznych czy w końcówka nie widać ponadpalanej gumy, kiedy świece były wymieniane? też trza by je wykręcić i pooglądać a na końcu ściągnij kopułkę i zajrzyj do środka jak wygląda palec
Jak możliwość to nagraj filmik jak pracuje silnik z tymi objawami może być kiepskiej jakość tyle co by dźwięk był.
przewody wysokiego napiecia tez sa chyba do wymiany bo wszystkie od poczatku do konca sa owiniete tasma izolacyjna
Jak masz możliwość to odwiń taśmę i zobacz w jakim stanie są, podejrzewam że w agonalnym.
Jak pisałem wcześniej posprawdzaj świece, kopułkę, palec i daj znać czy się poprawiło.
Mi wyskakuje taki błąd, który już zresztą usunąłem
525 Lambda Sonda-G39
zwarcie do masy - BŁĄD SPORADYCZNY
ale spalanie dalej wynosi ok 14l. Może ktoś wie co jest jeszcze przyczyną.