Proszę o pomoc i radę w sprawie tłumika.
Chcę przerobić swój układ i moje pytanie jest takie:
Czy kupić dedykowany tłumik do golfa 3 GTI 2.0 8v czy jakikolwiek tłumik sportowy.
Oraz:
1. zamiast kata dać strumienice + zamiast środkowego tłumika prosta rura + ostatni tłumik sportowy
2. zamiast kata dać prostą rurę + zamiast środkowego tłumika dać strumienice + ostatni tłumik sportowy
Silnik: vr6 Pomógł: 7 razy Wiek: 30 Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 588 Skąd: Nowy Staw City :D
Wysłany: 2008-11-30, 22:24
kolektor wydechowy z nierdzewki zamiast kata strumienica tłumik środkowy na koniec jakis sportowy wydech o małym basie. dojdzie pare kucyków i dzwięk bedzie dobry
a tak w ogóle to zmieniłbym tylko tłumik końcowy, jeśli chodzi o dźwięk to remus przoduje
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4012 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-11-30, 23:33
ja osobiscie po przeprowadzeniu wielokrotnych badań przy układzie wydechowym chcąc zwiekszyć moc proponuje ci 2 zestaw... nie chce mi sie opisywać co i jak ale zamieściłem kilka postów jak robiłem wydech i jaki był tego efekt... miałem rok temu też 115tke... moc mi poszła 125km i jakś 190Nm miałem...po zrobieniu ukł.wydechowego... nic nie był robipone przy silniku....
a czy przy 1 jak i przy 2 opcji dzwiek bedzie taki sam?
macie moze jakies propozcyje co do tlumika albo jakies linki
a przy wywaleniu kata wzrasta spalanie? oraz gdzie znajduje sie sonda/?
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4012 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-12-07, 23:47
od kolektora wychodzi 2u-rura od której prowadziłem rury fi 60mm
za miast kata była rura z wspawanym gniazdem sondy lambdy
następnie strumienice umieściłem w miejscu przed łaczeniem przed ostatniego tłumika-czyli strumienica była na końcu tunela patrząc od spodu
za miast przed ostatniego tłumika była rura
koncuwy tłumik sport...
i efekt tego był taki jak wyzej w moim poscie...
Jeśli chcesz aby ładnie mruczał, wystarczy mała wypalona dziurka w tłumiku... ja taka miałem i jak sportowy wył hehe Ale zakleiłem ją bo mnie ten dźwięk w moim maluszku wkurzał, i nic słychac nie było a teraz tak cichutko w nim...