Wysłany: 2009-01-28, 14:54 Katalizator w 1,9 tdi..
Witam ! Mam Golfa 1,9 tdi Variant z 95 r. , posiada on katalizator , przebieg 270 tyś km.
Czy ktoś z Was wymienał już katalizator w takim aucie , ile Wam wytrzymał przebiegu ?
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4012 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-01-28, 19:04
wytnij ten katalizator i zamiast niego wspawaj rure - przeglad musi przejsc bez zadnego gadania...
ja u siebie zrobiłem jak wyzej napisałem i byłem na przeglądzie w dociekliwej SKP w szczecinie i przeszedł bez problemu - facet mi powiedział ze nawet bez kata on nie przekroczy norm jakie obowiazuja... takze nie szczyp sie tylko wycinaj i ulzyj silnikowy wyzucac ta sadze...
Miałeś jakieś dolegliwości ze silnikiem czy tylko wywaliłeś katalizator profilaktycznie i po jakim przebiegu ? Mnie narazie nic się nie dzieje złego z silnikiem , pracuje ok. Są też oryginalne rury w miejsce katalizatora , ponieważ nie wszystkie modele posiadały kata.
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4012 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-01-28, 22:30
nie miałem problemu żadnego...poprostu go wyciołem...co by lzej mu było wyzucac spaliny...z wyciołem go jak miał przebieg jakos 220tyś chyba - nie pamietam. teraz mam 244tyś - w tamtym roku jakoś to było jak go wyciąłem
Silnik: 1.9 TDI GL (1Z) Pomógł: 11 razy Wiek: 30 Dołączył: 10 Lip 2008 Posty: 953 Skąd: Świecie
Wysłany: 2009-04-17, 20:12
Ja swój katalizator wymontowałem i za pomocą młotka i przecinaka "wyrąbałem" cały wkaład (jakieś 0,5kg).
Byłem w szoku jak zobaczyłem jaki jest zawalony sadzą! Gdy spojrzałem pod światło to tylko na samym środku przekroju puszki było widać troszeczke światła (coś około wielkości 50-cio groszówki), a reszta zawalona czarnym syfem!!!
W pustej puszce nie ma żadnego rezonansu tak jak się obawiałem, a nawet przycichło troche słuchając i stojącna zewnątrz auta jak i w środku!
Najbardziej zadowolony jestem z pracy turbiny bo na prawde odczułem, że zbiera się jakoś lepiej "od dołu"