Wysłany: 2011-08-01, 21:17 Jaki jest najleszy rasowy tłumik do MK3 GTI??
Witam!
Chcialbym zrobic od podstaw jakis rasowy przelot od silnika aż po sam koniec,tylko niewiem za bardzo jak to ma wygladc,czy od silnika po sama końcówe rura bez katów i innych strumienic czy jak?? chodzi mi o jakiś rasowy dzwiek,może byc głosno to niema znaczenia Jaką koncówke polecacie?? i jk najlepoej zbudować taki wydech??
Silnik: 2E Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 891 Skąd: Wrocław/Bogatynia
Wysłany: 2011-08-01, 21:49
Nextassy, jest tego od groma na necie, poczytaj, gotowej rady nie ma, jak chcesz głośno to usuń wszystko od kolektora bo i po co albo rura przelot im większa tym głośniej i na koniec jakiś sportowy tłumik im większy tym głośniej, ale mija się to z celem moim zdaniem, nie pojeździsz tak długo.
Chcesz to na dłużej to z nierdzewki, kwasówki etc, chcesz na sezon dwa to zwykła rura da rade..
Silnik: 2E Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 891 Skąd: Wrocław/Bogatynia
Wysłany: 2011-08-03, 21:05
Na prawdę, nie potrafię zrozumieć co ludzie widzą w tych mugenach..
Pasują jak pięść do oka niemieckim autom..
Ale o gustach się nie dyskutuje ponoć.
Technicznie? Będzie głośno pewnie nawet z katalizatorem..
jak chcesz mieć fajny dźwięk to prosta i najlepsza rada wywal katalizator środkowe tłumiki i zostaw ostatni tłumik z wersji gti seryjny najlepsze rozwiązanie , ogółem ja tam wole żeby auto było słychać dolotem niż wydechem
Czyli jak przelot to wszystko wywalić i wstawić gołe rury z jakąś spoko końcówką?? tylko ze ja przed katem mam tam sade lambda i niewiem co sie stanie jak ja wywale,a mam tez LPG w moim GTi'ku.Jaki moze byc efekt wywalenia sondy lambda?? Wczesniej golfik chodził znakomicie mruczał jak niewiem i przy spuszczeniu z gazu strzelało z rury bardzo fajny efekt a nie było aż tak bardzo głośno potem mechanik wspawał mi tłumik koncowy z jakas puszką ten oryginalny i wszystko sie uciszyło teraz słysze tylko strumienice i bzyczy jak punto 1.2 a VW nie 2.0
Niewiem co zroić by dawny dzwiek powrucił ale by cały tłumik był zrobiony z kwas ówki na lata az od silnika po sam koniec.Golfa robie typowo pod zloty i dla siebie jest jako 2gi w rodzinie,praktycznie wszystko od podstaw bedzie robione i wymieniane na nowe dlatego pytam jak co i gdzie zrobic i kupic Golf ma byc igła... miłośc do vw ehhhh
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-08-05, 16:39
sondy się nie wywala tylko jak już wstawiasz rurkę zamaist kata to robisz dziurę w niej na sondę, dospawujesz jakąś nakrętkę i w nią wkręcasz sondę. Ech strumienica.. kolejny nabrany na reklamę. Trzeba było sobie kupić zgrzewkę browca za to i za resztę kupić kawałek rurki niż wstawiać to coś
Pierwsze słyszę żeby wgl strumienicę było słychać..
killah naprawdę z końcowego tłumika sportowego nic niema,nie daje juz żadnego efektu,teraz słyszę tylko coś z przodu.Efekt jest taki jak by miał mini dziurke w tłumiku ale nic niema juz sprawdzałem... wiec co proponujecie Panowie najlepiej?? przelot i dobry konied i bedie glośno i rasowo??