Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 27 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 827 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2012-01-13, 12:17 Jaka sonda lambda?
Witam! samochód mi przerywa i nie równo chodzi zarówno na benzynie jak i na gazie jak odłącze wtyczkę od lambdy to nie widzę żadnej różnicy. Na zimnym przebiera na benyznie jak się rozgrzeje to znowu mu falują obroty na wolnych. silnik krokowy sprawny reduktorem nie da się zubożyć na wolnych obrotach mieszanki cały czas sonda widzi bogato a samochód nie równo chodzi i falują obroty.Więc postanowiłem zmienić sondę i teraz moje pytanie jaką sondę kupić ? żeby nie była zbyt droga a była dobra
bawić się w uniwersalne sondy czy lepiej kupić dedykowaną ?
Samochód Golf III 1.6 ABU z gazem sonda 4 przewodowa prostokątna wtyka
znalazłem takie coś na allegro Sonda Magneti Marelli więc chyba dobra firma :d
http://allegro.pl/sonda-l...2043451088.html
Bosh
http://allegro.pl/bosch-s...2004165572.html
inna
http://allegro.pl/sonda-l...2033165565.html
nie wiem jaką wziąść nie którzy mówią że te uniwersalne są do kitu bo co jest do wszystkiego to jest do niczego a niektórzy chwalą sobie te uniwersalne, jakie jest wasze zdanie ma ktoś uniwersalną sondę ?
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2012-01-13, 19:43
PabloSBT, tej trzeciej nie kupuj, niema markowych sond nieznanej marki, wtyczka jest jej jedyną zaletą.
W orygilanlność Boscha trochę wątpię, ta Magneti Marelli może być, w sklpie taka sama kosztuje ok 180-190 zeta.
Z tym że te objawy co podajesz: napisałbym że masz z 1-2 procent szans że to pomoże. Zrób reset jeśli po odpaleniu po resecie znaim się silnik nagrzeje też bedzie przebierać to spokojnie możesz sondę wykluczyć. Ponieważ to jest na obu paliwach - to raczej bedzie coś z układem zapłonowym, ew. uszkodzenie instalacji LPG i pali oba paliwa na raz
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 27 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 827 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2012-01-13, 20:08
caly uklad zaplonowy mam juz wymieniony wszystkie czesci oprocz kabli bosha wiec raczej powinny byc ok, dla tego podejrzewam sade bo jak odpale po resecie na benzynie z wylaczonym lpg .bingo m. To sonda nie oscyluje ustawia sie na 0.45 i przebiera na wolnych albo idzie na mieszanke bogata i tak zostaje na lpg to samo napiecie spada do 0V i wtedy obroty spadaja w dodatku jest słaby i mulasty i na lpg i na benzynie
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2012-01-14, 18:31
ale na zimnym zanim sonda się rozgrzeje takie ma być napięcie (0.45V). ECU go sam podstawia bo sonda jeszcze własnego napięcie nie wytwarza musi być gorąca. Sprawdź może czy grzałke sondy działa - jakimś miernikiem - bo chyba masz sondę w katalizatorze i na 4 kable czyli z grzałką tak? Czyli jeśli dzieją się takie problemy zaraz po uruchomieniu silnika - to sonda moim zdaniem odpada.
Wysłany: 2012-01-19, 18:16
nie mam katalizatora mam sonde wkręconą w rurę wydechową, tak sonda 4 przewodowa, no tak wiem że na zimnym sonda nie oscyluje ale reset był robiony na gorącym silniku i też było 0.45V sprawdzałem miernikiem grzałkę i jest niby przejście. i wcale nie ma różnicy czy odepnę sonde czy nie tak samo przebiera stąd tą sondę chce wymienić już zamówiłem tą sondę Magneti Marelli we wtorek się zabieram za montaż tylko się zastanawiam czy robić to samemu czy jechać do wydechowców :d bo na pewno ciężko będzie sondę odkręcić i bez kanału się nie obejdzie
Sonda wymieniona dzisiaj na tą Magneti Marelli i jest super na benzynie pracuje idealnie napięcie od 0.1 do 0.9V samochód też dostał troche elastyczności ale niestety okazalo się że czeka mnie jeszcze wymiana parownika bo membrany zużyte są ;|
Silnik: 1.9 TDI 90 KM
Wysłany: 2012-01-20, 12:11
kupno sondy to najczesciej wydatek na dlugi czas, wiec mozna sie wykorzstowac raz na jakis czas;) ja tam polecam boscha uniwersalke, np cos takiego - sonda bosch, dzialaja w goferku b. ladnie, moge polecic z czystym sumieniem
Witam.
Mam zamiar kupic sondę bo 4 miesiące temu kupiłem nową sondę za 99 zł uniwersalą i niestety padła. jak to się mówi chytry dwa razy traci. Mam zamiar nabyć coś dobrego mysląłem coś firmie bosch coś takiego chcę nabyć http://allegro.pl/sonda-l...2242573604.html
Może być?? Warto
Silnik: 2.0TDI
Wysłany: 2012-05-07, 08:00
Na pewno warto wyposażyć się w coś markowego. Sondy od firmy BOSCH są solidne i raczej nie będziesz musiał się martwić wymianą przez cały okres eksploatacji (jak nic złego się nie podzieje). Tylko czemu taka cena? sonda lambda BOSCH w niektórych sklepach internetowych jest nieco tańsza - ta, którą Ci wrzuciłem to jeden przykład, aczkolwiek pasuje do Twojego silnika.