logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: K@mil
2009-01-14, 13:03
czym najlepiej potraktoweac rdzę - wyprawki
Autor Wiadomość
dziura 
dzioora

Silnik: 1.9 TDi
Wysłany: 2008-09-02, 14:50   czym najlepiej potraktoweac rdzę - wyprawki

witam, w kilku miejsca mojego golfa pojawiają sie rdza (po lusterkami, pod tylnia szyba, na dolnej czesci drzwi,nadkola itd :shock: ). Chcialem zetrzec te miejca do gołej blachy połozyc jakis srodek na rdzę i taki sam lakier, nie wiem co położyc na tą goła blache zeby te wyprawki jak najdłuzej sie trzymały. Czt kots mo ze polecic jakis podklad czy cos takiego? a moze powinienem polozyc kilka warstw? :-|

zelek.um 

Silnik: 1.9 Td
Wysłany: 2008-09-02, 15:09   

może się nie znam ale sądzę że jeśli chodzi o lakier to nie ma co bawić się w to samemu a dać to do zrobienia w jakimś zakładzie jeśli chcesz żeby to wytrzymało kilka lat :] źle zrobiony lakier jest wredny i lubi rdzewieć ciągle i odpadać itp

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2008-09-02, 16:10   

polecam to:

jest to GRUNT ANTYKOROZYJNY i robi się tak czyścisz daną powierzchnie (dla lepszego efektu) smarujesz zainfekowane rdzą miejsce i czekasz aż wyschnie (powstaje powłoka podobna co polewy lukrowej na ciasteczkach :-P ) i w miejscach bardziej widocznych szlifujesz to delikatnie papierem taż aby było to równe a nie pofałdowane i malujesz to lakierem i efekt jest jak ta lala ;-) P.S. podobno producent daje gwarancje 5lat na ten środek, ja mam zrobione poprawki na golfie i jest super ale na większe miejsca to polecam już warsztat lakierniczy bo nie pomalujesz tych wielkich powierzchni tak ładnie. Pozdro :-)

!! REGULAMIN FORUM !!

Dam88 
Daminator

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2008-09-02, 17:24   

marcinkoz2910, ile to kosztuje? :D i czy trzeba dawac podklad na to?

>>mk3 abd by Dam88 <<

marcinkoz2910 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-09-02, 17:33   

ja dałem za to 20zł jest tego litr i wygląda trochę i pachnie jak wikol :-P hehe ale ma całkiem inne właściwości, a co do podkładu to powiem tak kumpel co mi to polecił zrobił sobie tym całą maskę bo co ją pomalował to mu rdza ją znowu jadła i przleciał ją całą tym gruntem i pomalował i po roku nic nie spękało i nic rdza nie zainfekowała a jak też poprawki bez podkładu robiłem tyko przy konserwacji podwozia użyłem podkładu dla pewności a tak to nie dawałem podkładu i jest fajny efekt :-) pozdro

!! REGULAMIN FORUM !!

Dam88 
Daminator

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2008-09-02, 20:29   

ok, dzieki, powiedz mi jeszcze, kupie to w motoryzacyjnym?

>>mk3 abd by Dam88 <<

marcinkoz2910 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-09-02, 20:47   

ja to kupiłem u takiej babki w skoczowie co miesza lakiery do aut i ma tam takie różne gupotki i tam to kumpel kupił a ja też tam to kupiłem... pozdro

!! REGULAMIN FORUM !!

dziabi3 

Silnik: 1.4 ABD + NOS
Wysłany: 2008-09-05, 15:30   

ja polecam tak

1. szlifujemy tyle ile sie da i tak aby jak najmniej zdrowego lakieru zniszczyć
2. odtłuszczamy są specjalne anty silikonowe odtłuszczacz warto kupić przyda się do odtłuszczania pod konserwacje lakier byle co za litr 14 zł np firmy bol
3. kupujemy małą buteleczkę 30 ml bronuxa to odrdzewiacz i podkład w jednym. zjednej takiej małej fiolki za 9zł ja objechałem 2 błotniki od srodka a było duzo rdzy
2 progi i w nadkolach super wydajne to
4. nanosisz to pędzelkiem i czekasz arz wyschnie tam gdzie rdza to zwiąże na czarno lub brązowo a tam gdzie zdrowe t będzie fioletowe
5. szlifujesz to jeszcze raz aby zostało tylko we wgłębieniach z rdzą i odłuszczasz
6. kladziesz podkład zwykły lub antykorozyjny czyli epoksydowy , jak będzie gesty nie rozrobiony to nie trzeba kłaść zwykłego
7.szlifujesz to odtłuszczasz kładziesz lakier

jak chcesz więcej info to na gg
mogę ci po kolei wsio wytłumaczyć

marcinkoz2910 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-09-08, 19:33   

dziabi3, ten środek co pisze kolega o nim jest też bardzo fajny ale drogi a ma te same właściwości co ten moj polecany grunt ;-) a polak chce mieć dobrze i tanio :-D ale czy czasami warto........?? ale ja wiem jedno i moi znajomi co to tez spróbowali wiemy że warto :super:

!! REGULAMIN FORUM !!

arden 
arden

Silnik: 1,6
Wysłany: 2008-09-12, 20:41   

kup farbe tlenkowa , jest koloru czerwonego. Idz do sklepu z farbami i tam ci sprzedadza.
Farba ta wchodzi w reakcje z rdza im wiecej rdzy bylo tym bardziej ciemnieje, i nie jest az tak znowu droga . uzyj ja jako podkladu, bedzie dobrze

marcinkoz2910 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-09-12, 21:15   

kolejna uwaga ten GRUNT ANTYKOROZYJNY tworzy powłokę po wyschnięciu taką twardą jak porcelana....

!! REGULAMIN FORUM !!

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu