logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: K@mil
2008-11-21, 16:52
Czy strumienica coś daje...
Autor Wiadomość
Tiiger 
:D

Silnik: 1391
Wysłany: 2007-07-09, 20:28   Czy strumienica coś daje...

i hejka znowu :D ...mam pytanko co do strumienic, czy wymiana z seryjnej na jakąś "inną" daje jakieś widoczne efekty, czy ktoś zmienił, czy jest przyrost mocy a jak tak to czy zmienia się spalanie paliwa,czy bryka wtedy bardziej hałasuje itd, jeżeli już to jaką byście polecili do mojego golfa (1,4 benzyna)....dzięki z góry za pomoc...

TOMMy 

Silnik: 1600 ccm benzynka AEE 75 koni
Wysłany: 2007-07-09, 21:26   

Słuchaj ze strumienicami jest bania i to niezła. Musisz dobrać do swojego golfa odpowiednią i wcisnąć ją w odpowiednie miejsce, bo zamiast tego może zamulać autko i zajechać silnik!!!! Nie kupuj tanich podróbek za 40 złoty, bo to są zwykłe rurki w obudowie strumienicy! Polecam tę firmę i tę strumienicę: http://www.allegro.pl/ite...a_michael.html.
Przyrost mocy będzie jeśli "odetkasz" trochę wydech, czyli zmienisz tłumik końcowy. Jeśli tego nie zrobisz to nie widzę sensu montowania strumienicy.

Tiiger napisał/a:
czy wymiana z seryjnej na jakąś "inną"

Nie ma w golfach seryjnych strumienic. Są to katalizatory, a jak masz dobry to nie ma sensu wywalać. Chyba, że chcesz sobie przerobić cały układ wydechowy na przelotowy, ale i tak radziłbym zostawić. Spalanie nie wzrośnie o to się nie musisz martwić, nie poczujesz. Jeśli strumienice dasz zamiast tłumika środkowego to będzie hałasować, a jeśli zamiast katalizatora to będzie wyciszać ;-) :-D

Pamiętaj, że należy też dobrać dobrą długość strumienicy do tego jaki masz silnik. Wkładanie strumienicy to nie taka łatwa sprawa i można więcej uszkodzić niż zyskać, więc dobrze się zastanów, a jak już się zdecydujesz to nie idź do Pana Heńka z garażu obok tylko do fachowca.

Tiiger 

Wysłany: 2007-07-09, 21:40   

aha, dzięki, rezygnuje z niej w takim razie :D , zresztą byłem po prostu ciekawy :P ..a tak przy okazji mogę prosić o linka jeszcze raz bo otwiera sie ale pusta strona...a tak drugie przy okazji to czy zakładanie tych końcówek na wydech bardzo "pogłaśnia" samochód, bo chciałem sobie założyć jakąś bo taki "zwykły" średnio wygląda ale zależało by mi by wszystko było ciche jak teraz...

TOMMy 

Silnik: 1600 ccm benzynka AEE 75 koni
Wysłany: 2007-07-09, 23:39   

Oczywiście ;-)

http://www.allegro.pl/ite...ca_michael.html

Tiiger napisał/a:
zakładanie tych końcówek na wydech

One tylko poprawiają efekt wizualny...

Wiesz, ja nie chcę Cię zniechęcać do strumienic i w ogóle tylko to nie taka prosta sprawa.

Tiiger 

Wysłany: 2007-07-12, 21:27   

wygląda fajnie ale rzeczywiście nie opłaca się przy tym grzebać :D ...pozdro all :D

Rider 

Silnik: ABS 1,8 90PS
Wysłany: 2007-07-12, 22:03   

Tiiger napisał/a:
zakładanie tych końcówek na wydech bardzo "pogłaśnia" samochód, bo chciałem sobie założyć jakąś bo taki "zwykły" średnio wygląda ale zależało by mi by wszystko było ciche jak teraz...

tak jak przedmowca napisal sama koncowka poprawia tylko wyglad!!!!
Zeby uzyskac bardziej basowy wydech trzeba by zmienic tlumik na jakis "sportowy' (np: Ulter, Remus, i inne) albo robisz wolny wydech ;)

Volkswagen Klub Polska #853
E-pluribus unum

Mateusz 
cebra20

Silnik: 1,8 benzyna
Wysłany: 2007-08-26, 12:38   

witam wierz co moj kolega zmienil wlasnie kata na strumienice tlumiki przelotowe i wcale glosno nie chodzi w mondeo 1,8 a co do mocy to 20% napewno doda ci
;) ;)

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu