Wysłany: 2009-07-24, 09:09 czy ktos odczuwa cos podobnego po wymianie katalizatora
Tak jak w temacie...
Nie caly tydzien temu zostal w moim 1.9 td, 93 rocznik, przejechane ok 300 tys. wymieniony katalizator na strumienice do tego zlacze elastyczne.
Siatka byla rozsadzona, co powodowalo dodatkowy halas w budzie, bynajmniej tak mniemam, bo po wymianie tego, dosc znacznie uspokoilo sie...
Lecz moje pytanie brzmi nastepujaco, czy ktos po takiej wymianie, dostrzegl, zeby przy wyzszych predkosciach jak dla naszych budek tj ok 140 - 160 km/h zaczynalo jakims podejrzanym cieplem zalatywac w kabinie? Nie jakby sie cos palilo tylko wytapialo / wygrzewalo? Nie wiem jak to trafnie okreslic, w kazdym razie zapach spalenizny czuc calkowicie inaczej
dziekuje z gory za sugestie
_________________ Nie tak dawno zakupiona " bestia " w postaci : Golf III, 1.9 TD, 75 km. Pozostawia wiele do zyczenia... A idealow, mowia, ze nie ma
Silnik: 1.9 TDI GL (1Z) Pomógł: 11 razy Wiek: 29 Dołączył: 10 Lip 2008 Posty: 946 Skąd: Świecie
Wysłany: 2009-07-24, 09:59
Coś mi sie wydaje ze to "wypalaja" sie smary. Podczas wymiany na pewno coś tam się wybrudzilo od brudnych rąk i teraz jak się wydech nagrzeje to czuć smrodzik Wypali się i przestanie śmierdzieć.
Silnik: 1.9 TD Pomógł: 47 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 1344 Skąd: TJE
Wysłany: 2009-07-24, 10:39
No napewno tak jest poprostu musi sie przepalic ale po co instalowałes strumienice to nie rozumieiem....wystarczyło wywalić kąta i wstawić o tej samej srednicy rurke....zobaczył byś różnice...poprostu odzyskał byś kuce które miałeś ale sie ukryły przez zanieczyszczony kąt...
Pascal, w zasadzie no moglbym wstawic rurke, jak wspomniales...
Chociaz na moje to i tak wstawione tam jest pewnie cos strumienico podobnego... Po zabiegu nie wjezdzalem nim na rampe, po zapaleniu slyszalem dosc zadawalajacy ekekt, wiec po prostu zaplacilem i pojechalem
Takze posmigam troche i mysle, ze z biegiem czasu przestanie zalatywac
Dzieki za wypowiedzi panowie
_________________ Nie tak dawno zakupiona " bestia " w postaci : Golf III, 1.9 TD, 75 km. Pozostawia wiele do zyczenia... A idealow, mowia, ze nie ma
Silnik: 1.9 TD Pomógł: 47 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 1344 Skąd: TJE
Wysłany: 2009-07-24, 12:21
czyli wczesniej pewnie słyszałes swist.....ale jak jest cisza to ok...ale zobaczyłbys ta ukryta moc ja wywaliłem kata i odrazu golfik lepiej sie zbiera a w katalizatorze było tyle sadzy ze szok...
W dieslu jest tylko delikatnie głośniejszy. Zapach spalin ten sam.A co do tego dziwnego zapachu to tak jak mówiłem ja i koledzy że pewnie ten co spawał strumiennicę to miał łapy w smarze i teraz to się jara i czuć. Powycieraj jak ci to tak bardzo przeszkadza i problem pewnie ustanie. Smar jest gęsty i nie odparuje więc trochę się to przepalać będzie.
_________________ Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
no tak panowie z tym smarem pewnie macie rację ale ja na przykład jak jadę dość szybko ok 100 i redukuję z5 na 4 to też mi coś kur.. czuć jakimiś pieczonymi ziemniakami z nutą spalenizny to samo jak stanę na światłach ale raz na 2 tygodnie i ja nie wiem co może to być dla mnie dziwne
[ Dodano: 2010-01-25, 14:15 ]
a katalizator jest w oryginale ma 250 000