Silnik: 1,8 GT Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 14 Sie 2008 Posty: 50 Skąd: słupsk
Wysłany: 2008-08-23, 21:38 co zrobić
wymieniłem tłumik 1 i 2 obecnie przy rozruchu silnika oraz przy dodawaniu gazu podczas jazdy mam dziwny brzęk jakby blachy sprawdzałem cały wydech oraz blachy w kanale sa sztywne cos mi brzeczy ibrzeczy jestem przewrazliwiony na wszelkiego rodzaju stuki puki i brzeczki co to moze byc ??
tam z dołu masz dwa metalowe ograniczniki jeden na takich 4 śrubach w rządku a drugi też z 4 śrubami ale w kształcie kwadratu są rozmieszczone i najczęściej jest tak że ten ogranicznik co ma w rządku śruby jest przykrzywiony i możliwe że tam uderza jak się daje gazu lub schodzi z obrotów...
[ Dodano: 2008-08-23, 22:49 ]
albo zobacz czy któryś z tłumników a w szczególności ten środkowy nie jest za blisko tego ogranicznika bo też to może uderzać o siebie...
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3757 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-08-24, 12:28
patrz na na okolicę gdzie tłumik przechodzi kolankiem nad belka skrętną, może o nią sie opierac zwłaszcza po obciażeniu auta.
Brzęczeć może też marnej jakości tłumik, to przeważnie ustepuje jak sie trochę zasyfi wewnątrz
Silnik: 1,8 GT Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 14 Sie 2008 Posty: 50 Skąd: słupsk
Wysłany: 2008-08-24, 21:54
dzwoni tzn jest taki metaliczny odgłos jakby drżało przy dodawaniu gazu obwachałem juz wszysko i na 99,9 jest to kat a hałas rozchodzi się po rurze juz nawet petałem drutem tłumiki i było to samo
Najprawdopodobniej będzie to któryś z wymienionych tłumików. Często zdarzają się wady produkcyjne i od nowości lub po kilku dniach zaczynają wydawać metalicznie brzęczące odgłosy...sama doświadczyłam niejednokrotnie takich reklamacji od klientów.
BB, racja absolutna, też kupiłem tłumik końcowy do mojego gofera i po zamontowaniu okazało się że musiałem go jeszcze raz ściągać i odpowiednio powyginać wieszaki, by tłumik sobie lekko wisiał a nie był naprężony i walił rurą o podwozie i mnie wnerwiał
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA
Wysłany: 2008-09-08, 16:22
taki mam zamiar narazie brak monety sprzedam laptopa to kupie narazie bede słuchał brzeku jeszcze musze dokrecic nakrętke na łożzysku stożkowym w tylnym kole bo pod obciazeniem stuka.
mam nadzieje ze na dokreceniu sie zakonczy ze nie bede musiał wymieniac tulei na stabilizatorach
neo2223 daj znac jak wywalisz kata czy wszystko ustało, bo mam dokładnie ten sam objaw co ty jak dodaje gazu to mi brzęczy jak cholera z okolic katalizatora, na wolnych obrotach jest ok. Juz mnie szlak trafia z tym dzwiekiem. heh
powiem wam panowie ze wymienilem srodkowy i koncowy na nowe i wlasnie bylo tak samo drzalo i cholera szlak mnie trafial ,najpierw oblukalem wsio i nic,okazalo sie ze opaske zle zalozylem na koncowym tak ze dotykala belki na dolach i zakretach i drzalo wiec przestawilem i dalej ale mniej, w ostatecznosci gowniany tani tlumik koncowy drzal oczywiscie nowy wada konstrukcyjna i skonczylo sie na ASMET NOWY.