Wysłany: 2008-11-10, 20:36 Brak katalizatora -konsekwencje
Witam Mam pytanko Czy autko może nie mieć katalizatora i czy taki stan rzeczy mowże mieć wpływ na spalanie?Czy nieposiadanie katalizatora będzie miało wpływ na jakość spalin?
centaur5, jeśli było coś robione to może jest wyrzucony i włożona strumienica w kształcie katalizatora i ze spalaniem to nic nie ma wspólnego a na jakość spalin już tak
moim zdaniem jak samochód z fabryki wyszedł z katem to ten kat mu nie przeszkadza i powinien być, bo tak jest ustawione auto. ale sorry jak ktoś poprawia volksvagena....
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4012 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-11-18, 22:25
katalizator w aucie jest po to aby ograniczyć emisję tlenku węgla, węglowodorów, tlenków azotu i cząstek stałych.po to aby auto spełniało wymagane normy EURO(EURO 0,1,2,3,4...)
Fakt -na przeglądach patrzą na to jeśli auto ma silnik benzynowy , bo jeśli chodzi o diesla to na to nie patrzą...
jesli jest brak kata to nie wpływa to na pracę silnika wręcz przeciwnie- układ jest bardziej przelotowy i lżej sa wydychane spaliny z układu. ale jeśli o emisje spalin to.....no cóż norm nie spełnia...
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4012 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-11-20, 23:04
w rurze wywiercić otwór.przyspawać nakrętke z gwintem takim jak ma sobda i wkręcić sondę.....proste....ja bynajmniej tak kiedys zrobiłem u siebie jak bawiłem sie z ukł.wydechowym i nie wpłyneło to na wieksze spalanie itd...
panowie pamętajmy ze katalizatory się zuzywają
po około 50.000 są do dupy zapychają się w nich sitki przez co spaliny mają opór przy opuszczaniu kolektora wydechowego co spowalnia prace silnika i jego sprawnosc........
jesli wytniemy kata i wstawimy rurke to silniczek będzie miał napewno lzej
ja wywaliłem kata mojemu tdi wstawiłem mu rure iiiiiiiii golfik ma lepszy dzwięk i przedmuchał mi cały wydech przy 1wszym odpalenu walną chmórą sadzy ale teraz jest luz a ja wiem ze spalinki swobodnie sobie uciekają odprężając turbinke
Jaka jest cena katalizatora do silnika 1,8 benzyna Golf 3 a jaka strumienicy?
Czy ze strumienicą auto jest głośniejsze czy z katem?
Lepiej mieć starego kata czy nową strumienicę?
Tak na pewno warto usunąć kata! Strumienica kosztuje już od 50 zł http://allegro.pl/item480...tora_cz_wa.html a katalizator ok 300 zł,hałasu większego nie ma tylko na zewnątrz po przejechaniu ok 1000km słychać takie przyjemne prykanie.Przy okazji odmulisz trochę autko Pzdr.
_________________ Kierowco pukając się w czoło pokazujesz najsłabszą część swojego Ciała.
Św. Krzysztof jedzie z tobą do 120km/h powyżej tych prędkości na jego miejsce zasiada Św. Piotr.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-11-24, 16:22
andrek70 napisał/a:
Lepiej mieć starego kata czy nową strumienicę?
trzeba mieć sprawnego kata. Stary ne znaczy zepsuty, dość łatwo go ocenić wyjmując i oglądając pod światło testując spaliny. Trwałość mechaniczna i sprawność kata nie jest wcale taka mała, o ile silnik przez cały czas był używany prawidłowo i był sprawny. Mam w domu dwa przykłady. W moim vento rozsypał się przy 180 tys. km, do tej chwili był sprawny. Wywaliłem resztki założyłem pustą puchę i jest ok. tylko ciut głośniej (i to jest najtańsza opcja). W drugim aucie o przebiegu 280 tys, z tego 100 tys. na gazie jest sprawny nadal.
Zalecenia różnych firm odnośnie potrzeby wymiany kata po określonym przebiegu (zwykle 100 tys) są wyssane z palca i mają na celu naciąganie klientów na zakup nowego. Wymienić trzeba jek przestaje działać lub się zapcha, a nie dlatego że ma tyle a tyle najechane.
nieeeeee no spoko wywalaj go i o nic się nie martw kat tylko blokuje wylot spalin i muli silnik
zaslep erg do tego a lekki dym zobaczysz tylko z rana przy odpalaniu
[ Dodano: 2009-02-06, 22:50 ]
Mariusz164 napisał/a:
witam.
panowie można wogóle katalizator wywalić czy on musi być zamontowany?
Mariusz164, Polecam zaprzyjaźnić sie z funkcją SZUKAJ
nie musisz miec kata wytni go jedz go sprzedac na zlom kup sobie strumienice autko bedzie wtedy mruczalo i jak na przeglad pojedziesz to nikt sie nie doczepi ze nie masz kata ale jak masz kogos na skp to wstaw rure i nie trac kasy na strumienice