Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-09-04, 20:15 światłowody w panelu nawiewów.
elo
temat był poruszany kilkukrotnie z tego co szukałem ale nie znalazłem info co mam zrobić jak pokrętła nie świecą równomiernie.
Problem jest taki że pokrętło po prawo jest dostatecznie podświetlone i wszystkie ikonki są widoczne. Środkowe wiadomo że będzie dobrze oświetlone.
Za to lewe świeci tak że cyfrę 0 ledwo widać a potem czym dalej (tj 1 2 3 4) już świecą coraz lepiej.
Fotkę chciałem zrobić ale się nie udało moim aparatem. Ale pewnie wiadomo o co mi chodzi. Co się mogło stać ze światłowodem że nie przewodzi na pokrętło po lewo?
killah, za minute zrobie foto i ci wkleje oki jak wygladaja zarowki jak wygladaja swiatlowody i cala reszta za minute jestem spowrotem
[ Dodano: 2011-09-04, 21:57 ]
oki juz mam
swiatlowod wentylatora
swiatlowod wyboru nawiewu (szyba nogi)
swiatlowod ogrzewania (wystajace elementy powinne spotykac sie z zarowka wewnatrz nawiewow )
diody pod panelem (biale do swiatlowodow wentylatora i wyboru kierunku, niebieska i czerwona do ogrzewwania)
tak maja wygladac swiatlowody zamontowane pod panelem
tak to wyglada u mnie
jak widzisz nie mam zalozonych swiatlowodow od ogrzewania i dlatego u gory sa nieoswietlone a lekko zaciemnione miejsca to wida diod (za male musze dodac jeszcze po jednym komplecie)
killah, ja mialem cos takiego zamontowane takie cos tylko ze swiecilo na zielono (nienawidze tego koloru) i michalqqr zamienil jedynie diody zielone na biale i to tyle
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-09-04, 21:10
ok to teraz rozumiem dlaczego masz czerwone końcówki pokręteł.
Jutro napiszę jak przebiegła naprawa i czy już to wygląda jak powinno wyglądać. Jak doprowadzę lewe pokrętło do stanu w jakim jest prawe to będę zadowolony
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2011-09-04, 22:22
ja mam podobnego "pajaka" pod pokretlami jak produkuje achamerski, ale zrobiony samodzielnie od podstaw. W srodek pokretel dalem po jednej bialej diodzie z lampki diodowej z targu, reszta to zielone diody 12v.
Musze u siebie zamontowac ori podswiwtlenie i sprawdzic jak u mnie bedzie swiecilo, tylko zamiast zarowki dam zielona diode na 12v, ktora wczesniej zmatowie, bo swieci punktowo.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Wysłany: 2011-09-05, 17:16
elo
pomyłem wszystkie plastiki, ramki itp etc i efekt jest taki i nawet mnie już zadowala (w rzeczywistości jest jaśniej bo aparat słaby):
jak widać tylko 0 jest niedoświetlone i już wiem czemu:
Nie wiem dlaczego ten plastik ma taki łuk w miejscu gdzie jest cyfra 0. Wygląda to na seryjne ale dlaczego to nie mam pojęcia. Sądzę że gdybym dostał plastik taki jak masz ty (na focie nie widać żadnego łuku w tym miejscu) to 0 było by oświetlone tak jak cała resztę.
Dodatkowo połamałem pająka na pół... nie da się/nie umiem wsadzić tej białek osłonki tak żeby czubek zielonej osłonki na żarówkę był na górze:
Ostatecznie się udało i regulacja ciepło-zimno nie świeci już na biało na górze. Jednak za cenę połamanego pająka ale jak na razie nie widać problemu z tym zwiazanego.
Miałem też wsadzić żarówkę 2.3 W tam zamiast 1.2 ale te co kupiłem okazały się wadliwe. Sprzedawca dał mi 1x 1.2 i 1x2.3 z czego ta 2.3 się tylko żarzy a nie świeci... muszę kupić inne i zobaczymy jak będzie potem. Tak czy siak poszukam plastiku bez tego wygięcia.
Acha u mnie napis Air Kondyszyn był od środka zaklejony na czarno. Też nie wiedzieć czemu.
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2011-09-05, 20:17
Super wyszło
[ Dodano: 2011-09-05, 21:34 ]
killah napisał/a:
wg mnie jakbyś miał wersję bez klimy to "0" byłoby jak u mnie "na godzinie 5", a Ty masz na g. 10. Prawdopodobnie ktoś przed Tobą mógł już wymieniać panel nawiewu.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Wysłany: 2011-09-05, 21:20
prezesik25 napisał/a:
Super wyszło
[ Dodano: 2011-09-05, 21:34 ]
killah napisał/a:
wg mnie jakbyś miał wersję bez klimy to "0" byłoby jak u mnie "na godzinie 5", a Ty masz na g. 10. Prawdopodobnie ktoś przed Tobą mógł już wymieniać panel nawiewu.
a Ty też masz takie wygięcie w tym miejscu co ja na tym światłowodzie ?
killah, niewyrazne zdjecie tego swiatlowodu zrobiles i nie wiem o jakie wyciecie ci chodzi
odnosnie pajaczka jak chcesz ja mam jednego moge ci go wyslac bo mi i tak jest niepotrzebny
killah napisał/a:
a mi sie wydaje ze wszystkie swiatlowody czy z klima czy bez sa takie same bo jak masz z klima to 0 jest na godz 10 a jak klimy nie masz to na godz 5 ale w klimie jest napisz AIRcondition a bez klimy musi byc podswietlone cale kolko nawiewu wiec sa takie same
Wysłany: 2011-09-06, 10:10
strzeliniasty napisał/a:
killah, niewyrazne zdjecie tego swiatlowodu zrobiles i nie wiem o jakie wyciecie ci chodzi
odnosnie pajaczka jak chcesz ja mam jednego moge ci go wyslac bo mi i tak jest niepotrzebny
killah napisał/a:
a mi sie wydaje ze wszystkie swiatlowody czy z klima czy bez sa takie same bo jak masz z klima to 0 jest na godz 10 a jak klimy nie masz to na godz 5 ale w klimie jest napisz AIRcondition a bez klimy musi byc podswietlone cale kolko nawiewu wiec sa takie same
chodzi mi o to że miejscu gdzie jest 0 jest łuk i światłowód tam nie dolega
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 107 razy Wiek: 29 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 5192 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2011-09-06, 19:44
killah ,z tego co pamietam do zestawów które były do kupienia na forum a terraz na allegro ,sprzedawca dodawała w gratisie taka biala tasme izolacyjna ktora niby rozprasza swiatlo na tych swiatłowodach ja u siebie wszystkie te plastikowe swiatłowody mam ta tasma oklejone i kazda ikonka mi swieci.