logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
światłowody w panelu nawiewów.
Autor Wiadomość
killah 

Silnik: AAM -> AGG
Wysłany: 2011-09-04, 20:15   światłowody w panelu nawiewów.

elo

temat był poruszany kilkukrotnie z tego co szukałem ale nie znalazłem info co mam zrobić jak pokrętła nie świecą równomiernie.

Problem jest taki że pokrętło po prawo jest dostatecznie podświetlone i wszystkie ikonki są widoczne. Środkowe wiadomo że będzie dobrze oświetlone.

Za to lewe świeci tak że cyfrę 0 ledwo widać a potem czym dalej (tj 1 2 3 4) już świecą coraz lepiej.

Fotkę chciałem zrobić ale się nie udało moim aparatem. Ale pewnie wiadomo o co mi chodzi. Co się mogło stać ze światłowodem że nie przewodzi na pokrętło po lewo?

Mój Mk3

strzeliniasty 
Grupa Dolnośląska

Silnik: 2.0 8V (AGG) 115KM
Wysłany: 2011-09-04, 20:32   

mozliwe ze masz swiatlowody plastikowe zamienione

u mnie bylo to samo jak zle zalozylem ale teraz jest wszystko OKI

ten "szerszy" powininien byc po stronie wyboru storny nawiewu (szyba, nogi itp) a ten "wezszy" powinien byc przy wentylatorze

killah 

Wysłany: 2011-09-04, 20:35   

jeszcze jedna sprawa. mam wrażenie że góra regulacji ciepło-zimno jest oświetlona na biało Oo po bokach jest zielone.

Ma to jakiś związek z zieloną obudową żarówki? by ją łatwiej wsadzić ta osłonkę założyłem dłuższym końcem do dołu.

Może ktoś pomyśli że dziwny temat bo mam golfa od 2k9 ale dopiero teraz zachciało mi się to naprawiać..

Mój Mk3

strzeliniasty 
Grupa Dolnośląska

Wysłany: 2011-09-04, 20:38   

killah, za minute zrobie foto i ci wkleje oki jak wygladaja zarowki jak wygladaja swiatlowody i cala reszta za minute jestem spowrotem

[ Dodano: 2011-09-04, 21:57 ]
oki juz mam

swiatlowod wentylatora

swiatlowod wyboru nawiewu (szyba nogi)

swiatlowod ogrzewania (wystajace elementy powinne spotykac sie z zarowka wewnatrz nawiewow )

diody pod panelem (biale do swiatlowodow wentylatora i wyboru kierunku, niebieska i czerwona do ogrzewwania)

tak maja wygladac swiatlowody zamontowane pod panelem

tak to wyglada u mnie

jak widzisz nie mam zalozonych swiatlowodow od ogrzewania i dlatego u gory sa nieoswietlone a lekko zaciemnione miejsca to wida diod (za male musze dodac jeszcze po jednym komplecie)

killah 

Wysłany: 2011-09-04, 21:03   

całkiem niezły efekt ale to jak rozumiem nie jest oryginalna instalacja? Ja takich diodek nie mam tylko mam 1 żarówkę pod środkowym pokrętłem.

ale dzięki wielkie za opis każdej części. Jutro sprawdzę czy mam tak samo u siebie. Pozdejmuję, poczyszczę i może w sklepie żarówkę 2w znajdę.

Mój Mk3

strzeliniasty 
Grupa Dolnośląska

Wysłany: 2011-09-04, 21:07   

killah, ja mialem cos takiego zamontowane takie cos tylko ze swiecilo na zielono (nienawidze tego koloru) i michalqqr zamienil jedynie diody zielone na biale i to tyle

killah 

Wysłany: 2011-09-04, 21:10   

ok to teraz rozumiem dlaczego masz czerwone końcówki pokręteł.

Jutro napiszę jak przebiegła naprawa i czy już to wygląda jak powinno wyglądać. Jak doprowadzę lewe pokrętło do stanu w jakim jest prawe to będę zadowolony ;P

Mój Mk3

Artur G 
Artur

Silnik: 1.6 benzyna + LPG
Wysłany: 2011-09-04, 21:29   

U mnie lewe pokrętło też słabo świeci. Może tak już jest.

prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2011-09-04, 22:22   

ja mam podobnego "pajaka" pod pokretlami jak produkuje achamerski, ale zrobiony samodzielnie od podstaw. W srodek pokretel dalem po jednej bialej diodzie z lampki diodowej z targu, reszta to zielone diody 12v.
Musze u siebie zamontowac ori podswiwtlenie i sprawdzic jak u mnie bedzie swiecilo, tylko zamiast zarowki dam zielona diode na 12v, ktora wczesniej zmatowie, bo swieci punktowo.

Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę

killah 

Wysłany: 2011-09-05, 17:16   

elo

pomyłem wszystkie plastiki, ramki itp etc i efekt jest taki i nawet mnie już zadowala (w rzeczywistości jest jaśniej bo aparat słaby):

jak widać tylko 0 jest niedoświetlone i już wiem czemu:

Nie wiem dlaczego ten plastik ma taki łuk w miejscu gdzie jest cyfra 0. Wygląda to na seryjne ale dlaczego to nie mam pojęcia. Sądzę że gdybym dostał plastik taki jak masz ty (na focie nie widać żadnego łuku w tym miejscu) to 0 było by oświetlone tak jak cała resztę.

Dodatkowo połamałem pająka na pół... nie da się/nie umiem wsadzić tej białek osłonki tak żeby czubek zielonej osłonki na żarówkę był na górze:

Ostatecznie się udało i regulacja ciepło-zimno nie świeci już na biało na górze. Jednak za cenę połamanego pająka ale jak na razie nie widać problemu z tym zwiazanego.

Miałem też wsadzić żarówkę 2.3 W tam zamiast 1.2 ale te co kupiłem okazały się wadliwe. Sprzedawca dał mi 1x 1.2 i 1x2.3 z czego ta 2.3 się tylko żarzy a nie świeci... muszę kupić inne i zobaczymy jak będzie potem. Tak czy siak poszukam plastiku bez tego wygięcia.

Acha u mnie napis Air Kondyszyn był od środka zaklejony na czarno. Też nie wiedzieć czemu.

Mój Mk3

prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2011-09-05, 20:17   

Super wyszło :super:

[ Dodano: 2011-09-05, 21:34 ]
killah napisał/a:

wg mnie jakbyś miał wersję bez klimy to "0" byłoby jak u mnie "na godzinie 5", a Ty masz na g. 10. Prawdopodobnie ktoś przed Tobą mógł już wymieniać panel nawiewu.

Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę

killah 

Wysłany: 2011-09-05, 21:20   

prezesik25 napisał/a:
Super wyszło :super:

[ Dodano: 2011-09-05, 21:34 ]
killah napisał/a:

wg mnie jakbyś miał wersję bez klimy to "0" byłoby jak u mnie "na godzinie 5", a Ty masz na g. 10. Prawdopodobnie ktoś przed Tobą mógł już wymieniać panel nawiewu.

a Ty też masz takie wygięcie w tym miejscu co ja na tym światłowodzie ?

Mój Mk3

strzeliniasty 
Grupa Dolnośląska

Wysłany: 2011-09-06, 06:49   

killah, niewyrazne zdjecie tego swiatlowodu zrobiles i nie wiem o jakie wyciecie ci chodzi

odnosnie pajaczka jak chcesz ja mam jednego moge ci go wyslac bo mi i tak jest niepotrzebny

killah napisał/a:

a mi sie wydaje ze wszystkie swiatlowody czy z klima czy bez sa takie same bo jak masz z klima to 0 jest na godz 10 a jak klimy nie masz to na godz 5 ale w klimie jest napisz AIRcondition a bez klimy musi byc podswietlone cale kolko nawiewu wiec sa takie same

killah 

Wysłany: 2011-09-06, 10:10   

strzeliniasty napisał/a:
killah, niewyrazne zdjecie tego swiatlowodu zrobiles i nie wiem o jakie wyciecie ci chodzi

odnosnie pajaczka jak chcesz ja mam jednego moge ci go wyslac bo mi i tak jest niepotrzebny

killah napisał/a:

a mi sie wydaje ze wszystkie swiatlowody czy z klima czy bez sa takie same bo jak masz z klima to 0 jest na godz 10 a jak klimy nie masz to na godz 5 ale w klimie jest napisz AIRcondition a bez klimy musi byc podswietlone cale kolko nawiewu wiec sa takie same

chodzi mi o to że miejscu gdzie jest 0 jest łuk i światłowód tam nie dolega

Mój Mk3

swatu 
VW VIRTUAL TUNING

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2011-09-06, 19:44   

killah ,z tego co pamietam do zestawów które były do kupienia na forum a terraz na allegro ,sprzedawca dodawała w gratisie taka biala tasme izolacyjna ktora niby rozprasza swiatlo na tych swiatłowodach ja u siebie wszystkie te plastikowe swiatłowody mam ta tasma oklejone i kazda ikonka mi swieci.

>Klubowe wlepki<
>Klubowe kubki<

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu