Wysłany: 2011-10-09, 17:33 problem z dioda w kierownicy
w dniu dzisiejszym czasami zapala mi sie dioda koloru czerwonego w mojej czteroramiennej kierownicy , co to moze oznaczac i czego to jest przyczyna. proszę o porade. pozdrawiam
Tak to jest kontrolka od poduch, a jesli sie zapala to cos nie gra z nimi... Warto by na kompa skoczyc i zobaczyc co jest grane, bo wiesz, to poduchy, moga sie przydac
Napewno od poduch, bo sam mam taka teraz(zmienialem na skorzana) Tylko ze u mnie akurat nie ma tam diody, a po lewej od wlacznika swiatel, ale miejsce mam... Waski paseczek a w nim dioda
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2011-10-12, 17:47
Watpie zeby byla tam kontrolka airbagu skoro golf ma na to przewidziana kontrolke przy przelaczniku swiatel. To jakas najprawdopodobniej jakas samorobka zwiazana z alarmem.
No i jak sie ona zapala? Bo gdyby byla z poduszki to odrazu po przekreceniu kluczyka powinna sie zaswiecic, na moment zgasnac i przy bledzie odrazu zapalic i tak sie swiecic az do momentu zgaszenia silnika.
Chetnie zobacze zdjecie tej kierownicy
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
To nie jest patent, ani rzeźba, tylko ori. Była niewielka liczba aut wypuszczonych właśnie z kontrolką poduchy na kierownicy. Kiedyś na forum poruszany był już ten temat, były też lepsze zdjęcia
Cytat:
DIODA LED na Kierownicy przy AIRBAG-u = kontrolka ktora w pozniejszym etapie zostala przeniesiona na deske rozdzielcza
Tak więc masz coś z poduchami nie tak, myknij pod kompa i oblukaj sprawe
tak to chyba poducha jest bo jak porusze ta tasmą od poduchy to gasnie.słuchaj do tej pory co mi sie popsuło to jak przekrecałem zapłon to sie na chwile zapalała a pózniej gasła, teraz po ruchach kierownicy sie zapala cały czas. ja mysle ze jak stacyjke wymieniałem to moze cos zle podlaczyłem
[ Dodano: 2011-10-16, 13:00 ]
i problem sie rozwiązał, okazało sie ze na koncu tej tasmy od poduchy która dochodzi do kierownicy powinna byc izolacja gumowa, a ona mi sie suneła troche nizej i poprostu krecoc kierownice ta tasiemka dotykała osłony pod kierownicą i wyskakiwał bład
tez tak mam w mojej golfinie i do teraz zastanawialem sie co ta dioda oznacza... nie mam chwilowo aparatu ale jak dopadne to zapodam jakies fotki... dodam ze to jest orginalne a obok pstrykacza swiatel mam plastik w ktorym jest miejsce na diode al jej tam nie ma...
[ Dodano: 2011-12-15, 19:29 ]
dodaje fotki tej diody