Silnik: 1.6 75KM ABU Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Lip 2008 Posty: 436 Skąd: no czesc
Wysłany: 2009-03-22, 10:50 Popsuty panel nawiewu
Jechalem dzisiaj autem, przekrecilem pokretlo aby wialo na nogi i zachrobotalo... Nie moge teraz przekrecac aby wialo na szybe, a inne tez jakos dziwnie dzialaja. Wykrecilem calosc, zobaczylem, ze jest tam to kolo zebate z prowadnica do ktorego jest przymocowana blaszka z linkami i cos sie powalilo. Pekniete jest, probowalem recznie ustawic to aby znowu wialo na szybe ale znowu reszta sie zwalila. Jak to na[rawic, ewentualnie jakie sa koszty wymiany na nowe i jak to pozniej poustawiac ?
Tam są dwie linki - ja je ze sobą złączyłem takimi plastikowymi linkami zaciskowymi i tak razem złączone przyczepiłem jeszcze dwoma plastikowymi linkami do plastiku panelu (nie brakuje w nim dziurek, o które to można zrobić) - teraz działa
[ Dodano: 2009-03-22, 13:54 ]
Poszukaj na forum - nie brakuje porad ze zdjęciami
Hmm, właśnie sprawdziłem na telefonie - niestety, skasowałem zdjęcia które wtedy zrobiłem. Ale chyba nie wyrzucałem tego koła, bo bez tego sterowanie by nie działało. to co opisałem pozwala obejść problem połamanych zaczepów linek. jeżeli masz jednak zwalone koło zębate, to chyba tylko wymiana. Chociaż jak pewnie zauważyłeś konstrukcja jest słabowita i nie wiem czy to się może udać.
W sumie odłączenie jest proste - zrób zdjęcia, pooznaczaj linki i powinno się udać. Montaż linek za zaczepach też idzie bez problemu (chociaż trzeba uważać).
też mi się kiedyś połamało, jeśli poziome koło zębate wypadło z prowadnic i lata na boki to raczej nie zrobisz już tego, u mnie tak właśnie było, musiałem kupić nowy mechanizm