Silnik: 1.9 TDI 90KM [1Z] Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 15 Lip 2008 Posty: 1458 Skąd: Janówko k. Brodnicy
Wysłany: 2009-03-28, 18:25 Podwójna woda :/
Witam wszystkich. Pojawił się problem w moim MK3, który dziś odkryłem Najpierw umyłem Golfa. Odkurzając go zobaczyłem, że mam wodę pod prawą, tylną wykładziną Odgiąłem tą wykładzinę - heh ta mata z filcu była mokra. Zobaczyłem też, że w podłodze jest jak gdyby jakiś kanalik Nie wiem dokładnie od czego to jest. Sprawdziłem go dokładnie i tam chyba jest jakaś uszczelka, a raczej była bo jest cała popękana . Czy woda może się sączyć przez ten kanalik? Czytałem o tego typu problemach, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi i rozwiązania tego problemu . Po odkurzeniu wnętrza odkurzyłem bagażnik i kiedy podniosłem tą wykładzinę moim oczom znowu ukazała się woda! Tym razem spływała z prawej strony do koła zapasowego. Kiedy wyjąłem koło zapasowe, lewarki itp zobaczyłem, że pod kołem też jest jakiś mały kanalik. Właśnie do niego spływała woda. Czytałem na forum, że woda z bagażnika może spływać na dół do kabiny... Czy jest to możliwe w moim przypadku? Komuś tam leciała woda spod pasów w bagażniku. U mnie leciała tuż przy lampie. Czy to może być uszczelka lampy? Czekam na wasze odpowiedzi.
Sama uszczelja nie zawsze zdaje egzamin, najlepiej dac uszczelke i silikon na to.. Kumpel to przerabiał.
A co do wnetrza.. To sprawdź kanaliki w szyberdachu czy nie zapchane..
Silnik: 1.9 TDI 90KM [1Z] Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 15 Lip 2008 Posty: 1458 Skąd: Janówko k. Brodnicy
Wysłany: 2009-03-30, 17:19
Hmm a odnośnie tych kanalików szyberdachu. One odprowadzają wodę z szyberdachu tak? No ale skoro myłem samochód to miałem zamknięty szyberdach to woda nie mogła się tam dostać Ja bym obstawiał tą popękaną uszczelkę w podłodze... Może przez nią się sączy woda do środka
Najpierw tą uszczelke sprawdź, czy nie sparciała, albo lampa moze mieć peknięcie i tamtędy leci.
Woda przez szyber zawsze moze sie dostac, kanaliki sa po to zeby usuwac nadmiar wody, bo te rurki tak lecą:
http://img276.imageshack....roofservwj7.jpg
i jak tam w słupku tylnym jest pekniecie to moze leciec.
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 107 razy Wiek: 29 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 5192 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2009-03-30, 18:49
Leito zobacz tez tak jak zaznaczyłem na zdjeciu bo u mnie woda sie dostawala wlasnie tamtedy..... trzeba rozebrac od wewnatrz ten caly bok..i tez odrobina silikonu załatwiła problem
Wysłany: 2009-03-30, 19:02
Hmm wracając do tych kanalików szyberdachu... Z tego co widać na tym zdjęciu dodanym przez Ramzesa to jedyny odpływ tych kanalików jest z tyłu samochodu, więc jakim sposobem ta woda mogłaby się wylewać w środku auta? Może się i mylę...
Sory, ale chyba jednak namieszałem z tym szyberdachem. Jeśli jest mokro w bagazniku i z tyłu, to bedzie uszczelka lampy, ew. klapy. Leito, najpierw ogarnij z tą lampą, jak nie pomoze, to bedziemy dalej radzili..
Wysłany: 2009-03-31, 13:25
Ramze$ napisał/a:
Sory, ale chyba jednak namieszałem z tym szyberdachem. Jeśli jest mokro w bagazniku i z tyłu, to bedzie uszczelka lampy, ew. klapy. Leito, najpierw ogarnij z tą lampą, jak nie pomoze, to bedziemy dalej radzili..
Silnik: 1.9 TD
Wiek: 26 Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 44 Skąd: tarnowskie góry
Wysłany: 2009-03-31, 21:35
witam.dolaczam sie do tematu. panowie a skad sie moze brac woda pod kanapa po lewej stronie? martwi mnie to bo tamtedy przebiega wiazka kabli. podobnie jak kolega mylem dzisiaj autko i tak przez przypadek to odkrylem. efekt tego jest taki ze ta gabka z kanapy jest bardzo nasaczona woda.
_________________ zycie to nie bajka- kazdemu jest ciezko, to nie jest zadne wytlumaczenie
Wysłany: 2009-04-01, 13:48
damvs napisał/a:
witam.dolaczam sie do tematu. panowie a skad sie moze brac woda pod kanapa po lewej stronie? martwi mnie to bo tamtedy przebiega wiazka kabli. podobnie jak kolega mylem dzisiaj autko i tak przez przypadek to odkrylem. efekt tego jest taki ze ta gabka z kanapy jest bardzo nasaczona woda.
Chodzi Ci o tylną kanapę tak? Może woda ścieka z bagażnika? Otwórz bagażnik i unieś tą matę i zobacz co i jak
Silnik: 1.9 TD
Wiek: 26 Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 44 Skąd: tarnowskie góry
Wysłany: 2009-04-01, 17:55
a nu tak jak piszesz z bagaznika sie wziela ta woda. robilem dzisiaj rozkminke nad tym i obei lampy przeciekaja masakra. jutro bede mial silikonowa impreze bo rewelacji nie ma. dziekowka
_________________ zycie to nie bajka- kazdemu jest ciezko, to nie jest zadne wytlumaczenie
Wysłany: 2009-04-01, 18:01
damvs napisał/a:
a nu tak jak piszesz z bagaznika sie wziela ta woda. robilem dzisiaj rozkminke nad tym i obei lampy przeciekaja masakra. jutro bede mial silikonowa impreze bo rewelacji nie ma. dziekowka
No to teraz tylko dobrze uszczelnić i po kłopocie Cieszę się, że pomogłem