witam szukam szukam i znalezc niemoge tematu zadnego co by w nim bylo napisane co potrzebuje do podlaczenia 2 poduszek u mnie w golfiku, mialem kiedys podusie ale niestety sprawdzilem ich twardosc i teraz chcialbym sprawic sobie nowe, jak mozecie to podajcie jakiegos linka lub cos na temat moze jakas fotoporada lub opis szczegolowy jak i co mi potrzebne jakie czujniki czy cos...
marcin291986, jeśli miałeś poduszki to potrzebujesz kierownicę z poduszką + poduszkę pasażera, jeśli chcesz montować do samochodu w którym nie było poduszek potrzebujesz te elementy:
1. poduszkę pasażera:
2. Kierownicę z poduszką i taśmą:
3. Wiązkę do poduszek z sensorem poduszek:
4. zaślepkę koło włącznika świateł:
tylko tu jest zaślepka razem z ABS a ty potrzebujesz tylko pojedyncza z samą poduszką
5. No i jak chcesz to schowek pod poduszkę:
ew zostawić półkę którą teraz masz
A jeszcze jedno pewnie będzie trzeba później podpiąć się pod VAGa aby dodać poduszki do kompa
marcin291986, jeśli miałeś poduszki to potrzebujesz kierownicę z poduszką + poduszkę pasażera,
czyli sensor do poduszek powinienem miec?jesli tak to gdie moze byc??wiem ze mam kable od poduszek a jakies czujniki powinny byc?? a i jak podlacze wszystko oczywiscie na odlaczonym aku to pozniej nic mi nie powinno wystrzelic jak podlacze spowrotem aku??takie dziwne mam pytania moze ale na poduchach to sie wogle nieznam
jest tylko sensor poduszek, więcej czujników nie ma, sensor znajduje się na dole w tym tunelu między siedzeniami, tzn koło pedału gazu po prawej stronie powinien być za plastikiem, a jak patrzysz od strony pasażera to po lewej stronie, przykręcony jest 3 śrubami 10
Tylko weź pod uwagę to, że były różne poduszki , możliwe, że to ma jakieś znaczenie.
Oto dwa przykłady poduszek pasażera z Mk3 (jedna z tego forum):
Najlepiej sprawdź w ETCE numer części poduszek powietrznych dla Twojego samochodu i taką kup poduszkę, z tym numerem części. Lub, co lepiej- sprawdź numery części na starych poduszkach i takie kup. Pozatym nie potrzeba całej kierownicy, wystarczy sama poduszka.
[ Dodano: 2010-01-22, 15:08 ] shibbyOP, Ale on miał poduszki już w aucie. Które uczestniczyły w wypadku.
Sprawdzałem w ETCE tylko poduszki pasażera i były co najmniej 2 rodzaje poduszek (kolor czarny) plus jeden rodzaj jako zamiennik:
1H1 880 200 A35
1H6 880 200 A35, wycofana w 1999r., należy użyć jako części zastępczej (w przypadku tej poduszki- 1H6 800 200 B A35).
przeciez te dwie poduchy to jeden hu.... tylko ładunkami sie róznią
No i właśnie to bardzo dużo znaczy, kto wie jak to wszystko działa i na ile różnica między tymi ładunkami jest istotna... Tu liczą się ułamki sekund lub woogle jedna poduszka może nie współpracować. Zresztą zobacz do tego co napisałem lub do ETKI, w przypadku jednej poduszki jako cżęść zamienną (bo tej już nie produkują) należy wstawić jakąś jeszcze inną poduszkę, a nie tą drugą !!! Czyli różnica jest istotna.