Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 14 Maj 2008 Posty: 224 Skąd: z golfa ;)
Wysłany: 2008-10-08, 19:30 pasy bezpieczeństwa
Witam.
Mam problem z przednimi pasami bezpieczenstwa i nie wiem, gdzie sie z tym zglosic. W mojej trzydzwiowce jest tak, ze np. ja ostatnio ze strony kierowcy nie moglem w ogole zapiac pasa, bo tak sie zablokowal, ze dopiero po 5 min poszedl - nie pomagalo szarpanie, ani zadne wolne, spokojnie wyciaganie go pod katem itp. Z prawje strony jest natomiast tak, ze nie zwija sie do konca. Zawsze na dole cos zostaje lub wyciagnie sie caly i tyle. Kolega sie dzis zapial, a w ogole pas nie byl napiety - lezal jak szmata. Zawsze po pasazerze musze poprawiac pas - tzn. chowac go jakos.
Jak temu zaradzic? Czy to sie wymienia? Wystarcza same napinacze? Ile to kosztuje?
Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 14 Maj 2008 Posty: 224 Skąd: z golfa ;)
Wysłany: 2008-11-25, 08:27 wymiana pasów bezpieczeństwa - warto?
Witam. Szlag mnie trafia już z pasami! Mam wersje 3D i problem pojawia się po obu stronach - pasażer i kierowca. Gdy odepnę pasy, to one lekko się zwiną i reszta pozostaje na dole, a ja bardzo często muszę mu pomóc się zwinąć. Ostatnio jest jednak już tak, iż wyciągając pas, ten po chwili się blokuje i nawet nie dam rady się zapiąć, bo on nie chce się odblokować...
Moje pytanie - czy warto je wymieniać, jaki jest koszt i montaż? Wiem, że trzeba boczki zdemontować, które są na śrubach, ale czy prócz tego są też jakieś zatrzaski?
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-11-26, 19:58
nitroo, miałem takie problemy, w czterodrzwiowiowym aucie, więc o boczku jak zdjąć nie napisze dokładnie bo go nie mam.
Ale co do samego pasa:
1. musi być sprawny dobrze poskładany mechanizm regulacji wysokości pasa, to jest marna konstrukcja, plastykowa płytka która suwa se w prowadnicach - mogła wypaść, ociera o pas.
2. obejrzyj dokaładnie po zdjęciu boczka czy pas nie ociera się o coś, u mnie ocierał sę o nieprawidłowo poprowadzone przeze mnie samego dodatkowe przewody
3. Pas można wyprać, tłusty się zaciera
4. Sprężynę pasa można naciągnąć. Po wyjęciu pasa zobaczysz, że sprężyna naciągająca jest pod plastykową pokrywką, na plastykowe nity, można je zciąć, lekko (!) odchylić pokrywkę i naciągnąć sprężynę obracając tą pokrywkę o kilka obrotów, po czym założyć jak była. Nie odsuwać pokrywki za bardzo bo wyskoczy sprężyna z mocowania w niej i potem trzeba naciągać na nowo.
To się tyczy wszystko zwykłych pasów, z pirotechnicznymi to już nie wiem jak jest, nie widziałem takich na oczy.
Jasne że najlepiej mieć nowe lub używki które nie przeszły wypadku, ale jeśli problem jest poza samymi pasami to nic nie zyskasz.
a masz ładunki pirotechniczne w pasach bo mogą być wystrzelone...
Mam pytanko, golfa posiadam od 2 tygodni wersja gt tdi z 06.1994 z jednym airbagiem ale pas bezpieczeństwa od strony kierowcy jest bez ładunku pirotechnicznego, CZY JEST TO NORMALNE? PROSZĘ O POMOC!!!!
MatiGTTDI, moge sie mylic ale raczej tak bo czujnik jest z zapięciu pasa brak pasa nie wystrzeli poducha bo ci moze kark złamać podczas wypadku (odpukac)
MatiGTTDI, moge sie mylic ale raczej tak bo czujnik jest z zapięciu pasa brak pasa nie wystrzeli poducha bo ci moze kark złamać podczas wypadku (odpukac)
Czyli jest ok jak z tego roku(sam pas został wyprodukowany w 05.94), bo po 95 pas był z pirotechnicznym napinaczem
Silnik: 1,4 ABD Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 68 Skąd: Mochy
Wysłany: 2010-04-13, 10:04
Witam
Podpinam się pod temat... tyle ze nie mam pojęcia jak zdemontować te boczki,jasny i czarny aby dostać się do pasa bezpieczeństwa,bo nie mogę ich wyhaczyć .
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 107 razy Wiek: 29 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 5192 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2010-04-13, 11:42
na dole przy fotelach musisz odkrecic te platikowe czarne spinki, i delikatnie zacząc odchylac,no i mocowanie pasów bezpieczenstwa musisz odkrecic ,bo pas ci bedzie blokował.
temat juz byl http://www.golf3.pl/topic...twa-vt16240.htm
Witam wszystkich!! kupiłam golfa 3-drzwiowego ale bez tylnych pasów (jest tylko atrapa bo są poucicane i tak przykręcone - bez rolek) a przednie są zdecydowanie za krótkie, Trzeba je wszystkie poprostu wymienić. Mam już komplet nowych pasów. Dziś udało mi się wymontować tylny jeden pas ale mam problem z montażem nowego a mianowicie: rolke wiem gdzie mam przykręcić ale przy rolne jest taki 15cm metal i nie wiem gdzie go przymocować... pomocy!!
nie to nie jest drut... to jest taki kwadratowy "pręt" pusty w środku... dzieki temu reguluje sie wysokosc pasów czy cos takiego. Tylko zastanawiam sie po co regulacja pasów z tyłu?:/ no i gdzie to zamocowac, pasy kupiłam orginalnie więc musi się to dać jakos przykręcic.. może uda mi sie zrobić zdjecie to bedziecie w stanie pomóc