Silnik: 1.9TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 04 Sie 2009 Posty: 56 Skąd: olsztyn
Wysłany: 2010-08-15, 20:41 leci przez szyberach??
dzis przez mazury przeszła niesamowita burza lało nie miłosiernie. jak skończyło padać poszedłem do golfa a tu u pasażera stoi woda ale jakieś 3-4cm nom masakra, jestem prawie pewien ze leci szyberdachem już kiedyś miałem mokrą okolice szyberdachu?? czy mogło się coś zatkać??? może się nie domyka?? dodam że musi naprawdę bardzo mocno lać, tak jakby woda nie nadążała odchodzić
Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 313 Skąd: Grudza
Wysłany: 2010-08-15, 20:44
przeczysc sobie kanaliki ktore odprowadzaja wode z szybra wyjscie tych kanalikow masz przy drzwiach takie gumowe tam pewnie bedzie zawalone i woda nie miala jak zchodzic i cieklo do srodka.
Silnik: 1,6 ABU Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 17 Lis 2009 Posty: 2347 Skąd: Skarżysko-Kamienna
Wysłany: 2010-08-15, 20:51
andrzej4286 napisał/a:
wyjscie tych kanalikow masz przy drzwiach takie gumowe tam pewnie bedzie zawalone
dokładnie! Mnie co prawda do środka się nie lało ale jak kiedyś po deszczu ruszyłem te gumy to poszło wody. Gdyby to nie pomogło to spróbuj przeczyścić całe kanały odprowadzania wody- one idą od szybra do tych gumek przez słupki. Jakimś drucikiem czy czymś takim- tylko żebyś nie uszkodził
Silnik: 1.9TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 04 Sie 2009 Posty: 56 Skąd: olsztyn
Wysłany: 2010-08-15, 20:52
gdzie przy drzwiach?? mój golf jest 5 drzwiowy, i co ciekawe u pasażera zalane fotel mokry a u kierowcy sucho, gdzie jeszcze może być coś nie tak ze tak bardzo zalało??
Silnik: 1,6 ABU Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 17 Lis 2009 Posty: 2347 Skąd: Skarżysko-Kamienna
Wysłany: 2010-08-15, 20:57
Pierwsze co to sprawdź to co mówimy z andrzej4286. Wyloty masz przy przednich drzwiach. Jak otworzysz to między zawiasami. Masz gumkę w której masz kable (szeroka od auta do drzwi) i bodajże nad nią jest gumka wystająca od auta i ją pomolestuj. Nie wiem jak jest 5D czy w tylnych też je masz czy nie bo mam 3D.
w szyber dachu są cztery odprowadzenia wody,dwa wychodzą z przodu przy drzwiach i dwa gdzieś w okolicy tylnego zderzaka.ja czyściłem wszystkie cztery.uszczelniłem szyber i kleiłem go bo szyba zaczeła puszczać.sprawdz czy nie masz szczeliny miedzy uszczelką a dachem.
Wysłany: 2010-08-16, 06:15
a jak mam uszczelnić szyberdach i czym?? bo zauważyłem że od strony pasażera szyber dach dobrze nie dolega i są ślady gdzie ciekło później wrzucę fotki muszę coś z tym zrobić bo mi zgnije golf jak jeszcze będzie tak lało
Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 4 razy Wiek: 26 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 313 Skąd: Grudza
Wysłany: 2010-08-16, 08:27
tylnie wyjscia kanalow od szybra wychodza dokladnie pod tylnim zderzaku po prawej i lewej stronie kolo slizgow zderzaka. a jak przeczyscisz dokladnie kanaliki przod i tyl to lej po szyberdachu wode i zobaczysz czy juz dobrze odprowadza. ja u siebie czyscilem stara linka od predkosciomierza z jakiegos samochodu idealnie sie nadaje bo jest dosc elastyczna i nie trzeba bardzo uwarzac bo te weze co sa od odprowadzania wody sa dosc grube
i ja podłaczę się pod temat....krysiakwrc, poszukaj jeszcze w opcji "szukaj" tematów o szybrach było od groma, sam zamierzam na dniach te kanaliki przeczyścic, bo przez 3 lata szyber zaklejony był silikonem (poprzedni właściciel zakleił) w końcu postanowaiłem go ruszyc....
musiałem szybe do uszczelki przykleic bo odeszło troche, ale widze że woda dalej do srodka leci więc trzeba będzie się wziąsc za te kanaliki
_________________ nim zadasz pytanie, skorzystaj z opcji SZUKAJ
Silnik: 1,9 TDI/1Z Pomógł: 10 razy Wiek: 28 Dołączył: 01 Paź 2008 Posty: 975 Skąd: WGM / EL
Wysłany: 2010-08-16, 09:54
panowie, nie koniecznie to może być wina zapchanych kanalików. Po bokach szyber dachy, gdzie woda się zbiera a potem odpływa, jest łączenie blachy, uszczelnione czarną masą plastyczną. Może tak być że już nie jest szczelne w tym miejscu i woda się dostaję do środka. Efektem czego jest mokra podsufitka a nawet może kapać do środka. U mnie tak było. zerwałem tą masę i zakleiłem i jest ok
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3758 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-08-16, 10:13
Dokładnie obejrzyjcie plastykową rynienkę siedzącą pod brzegami dachu z boku połaczoną poprzeczką z tyłu. Czy jest cała, czy nie wypadła z mocowań z przodu na zatrzaski. Jej uszkodzenie czy brak to pierwsza po kanałach przyczyna cieknięcia wody do środka.
Wysłany: 2010-08-16, 11:15
u mnie to na pewno rurki odprowadzające wodę bo ujście od strony pasażera było zapchane piachem jak znajdę coś czym przepcham to będę zadowolony mam nadzieje że to była jedyna przyczyna. właśnie gdy jest taka nawałnica to mi cieknie a podczas normalnego deszczu nawet całonocnego mam sucho w środku