Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2011-08-21, 18:34
mazzieh84 napisał/a:
W jaki rozmiar gwintownika się należy zaopatrzyć?
Na pewno M12 ale moja narzynka jest m12x1,75 i wlasnie o skok gwintu sie rozchodzi bo 1,75 to za duzo i nie moglem jeszcze skrocic wajchy. Choc sadze, ze galka (plastikowy gwint) sam by sie przegwintowal na wiekszy.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2011-08-27, 17:18
Jakby kogos interesowalo to gwint jest M12x1,5 a maksymalnie ile da sie skrocic lewarek w TDI to ok 28mm. Teoretycznie podpilowujac plastikowy "samolocik" zeszloby sie jeszcze 20mm ale wtedy trzebaby bylo wytoczyc nowy rowek na blokade sprezyny. Wszystko rozchodzi sie o bieg wsteczny gdzie sprezyna opiera sie o samolocik a metalowy seger.
W benzynie zamiast samolociku jest "jabluszko" i tam mozna poszalec bardziej ze skroceniem.
Oczywiscie caly czas mowie o pozostawieniu starej galki zmiany biegow bo jak widze to taka z golfa 4 jest jeszcze krotsza
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Panowie wziolem się za gwintowanie drążka i urwałem ten cały plastik co trzyma wajchę z mechanizmem mógł by mi ktoś podesłać zdiecia jak to złożyć z powrotem bo próbuje i kurcze nie wiem czemu ale jak złoże to to wodzik ten od dołu co jest za każdym razem mi się wyślizguje i spada czy macie go prostego czy tez jest zagięte pod kontem około 15 stopni na oko...
Wysłany: 2012-01-16, 19:05
MAT92 napisał/a:
urwałem ten cały plastik
Jak urwales to TYLKO i wylacznie wymiana na nowy.
MAT92 napisał/a:
to wodzik ten od dołu co jest za każdym razem mi się wyślizguje i spada
Chodzi o mocowanie jednej z linek ? Linka ma metalowe ucho, w ktorym jest gumowa tuleja. Tuleje ta nasadza sie na wypust wychodzacy z mechanizmu zmiany biegow i zabezpiecza metalowa spinka. Mozna tez uzyc 1mm gwozdzia a pozniej go zagiac kombinerkami.
MAT92 napisał/a:
czy tez jest zagięte pod kontem około 15 stopni na oko...
jesli dalej mowisz o mocowaniu linki to tak, to jest zagiete pod katem i "tak ma byc".
Wiem jak się to nasadza i wiem na jakiej zasadzie to działa bo tyle to widać jak się popatrzy na to tylko moje zapytanie tkwi w tym czemu to ucho wyślizguje się z tej tulei skoro nie powinno wydaje mi sie ze jest to przez to ze linka jest zagięta i jest po prostu pod skosem na tej gumowej tulei i przy wrzucaniu biegu po prostu wyślizguje się...
Wysłany: 2012-01-17, 20:48
Wprasuj nowa tulejke. Tylko takiej oddzielnie to dostac raczej nie mozna. Jest za to z nowa linka...
Widzialem tez na amerykanskim forum tulejki wykonane z PU.
Wprasuj nowa tulejke. Tylko takiej oddzielnie to dostac raczej nie mozna. Jest za to z nowa linka...
Widzialem tez na amerykanskim forum tulejki wykonane z PU.
tuleje to nie problem bo zawsze można dotoczyć na wymiar w piątek będę miał wolny kanał to będę z tym robił muszę kupić ten zestaw naprawczy i będzie lepiej niż przedtem...