logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
WENTYLATOR CHŁODNICY WYJE (silnik 1,4)
Autor Wiadomość
Florek666 

Silnik: 1.4 60 KM
Wysłany: 2009-04-20, 08:32   WENTYLATOR CHŁODNICY WYJE (silnik 1,4)

Jeden problem. Wentylator załącza się jak stoje w korku przy temperaturze otoczenia około 20 stopni Celsjusza, więc to jest norma. Ale nie oto pytam. Wentylator jak się załącza, to na poczatku szumi troche a po jakimś czasie zaczyna dosłownie wyć i słychać ewidentne tarcie. Po wyłączeniu silnika w korku wszystkie kręcące się elementy napędzane przez silnik powinny stanąć, a to wycie jeszcze przez kilka- kilkanaście sekund trwa. Doszedłem zatem do wniosku, że jedynie wentylator chłodnicy po wyłączeniu zapłonu może się obracać. Stąd moje 2 pytania.

1. Czy taki silnik wentylatora można samemu nasmarować? Tam jest łożysko toczne czy tylko wirnik silnika ślizga sie po panewkach stojana?

2. Czy jak odłączę wentylator na czas jazdy po mieście (20 km z pracy do domu) to nie przegrzeje silnika na takim dystansie? Zanim zabiorę się za wymiane lub konserwację silnika, chce jeździć po mieście bez wstydu, że mi to trze niemiłosiernie.

3. Proszę o ewentualny opis czynności jak zdemontować wentylator z chłodnicy. czytałem, że nie obejdzie sie bez demontażu jednej z lamp przednich i atrapy?

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2009-04-20, 13:40   

najpierw trzeba obejrzeć, bo być może to nie same łożyska wyją tylko wiatrak ociera o obudowę. Sam silnik jest nierozbieralny w zasadzie. To znaczy można, ale się nie opłaca bawić. Kup używkę lub nowy, jest tego multum - w sklepach podróby, na szrocie i allegro używki.
Jeśli jeździsz po iescie i się włącza to jest potrzebny - nie możesz go odłączyć. Mógłbyć na spokojnej szybszej trasie. Więc wymiieniaj szybko.
Trzeba do tego niestety dobierac się od przodu. W niektórych golfach III po odkręceniu zderzaka odkręcić chłodnicę i odchylić ją w tył bez odlączania weży, w innych trzeba je odpiąć, zobaczysz przy pracy. Ale czasu zarezerwuj ze 2 3 godzinki.

luckystrike 

Silnik: 1,4
Wysłany: 2009-10-19, 16:43   

A czy orientuje sie ktos czy silniczki z innych golfikow trojek beda pasowały czy też jesli mam gofra 1,4 cl to musze szukac silniczek konkretnie z tego modelu?

prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2009-10-20, 00:39   

możesz też szukać od 1.6 ABU - silnik wygląda tak samo, a i silniczek wentylatora jest taki sam, taka sama średnica wiatraka - sam już wymieniałem i wziąłem właśnie od rozbitego 1.6 sąsiada. Wszystko pasuje. Nie wiem tylko czy będzie pasował od np. 1.8 lub 2.0...

Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2009-10-20, 15:48   

silniczki sa kształtem identyczne, różnia sie moca akle nia takie to bardzo istotne, a sam wiatrak łatwo przełożyc ze starego wentylatora

K@mil 
POMOCNIK

Silnik: .
Wysłany: 2009-10-31, 19:06   

moze ktos mi sprawdzic czy wentylator z golfa 1.8 bedzie pasował mi do 1.6 ?

radziakrts 
--=VW--=

Silnik: 1.8 GT (90KM)
Wysłany: 2010-01-28, 15:43   

Odświeżę trochę temat mianowicie mnie tak jak kolege K@mil, spotakało to nieszczęście wyje przy załączeniu wentylator o obudowe pokręciłem troche go łapą na wyłączonym silniku i ewidentnie trze o obudowe. I teraz jaki wentylatorek pasuje do mojego golfa 1.8 ABS (90km) 92 r. Podajcie jakieś linki na allegro czy coś. Z góry dzięki. Pozdro

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu