Wysłany: 2012-01-05, 14:33 Thermotronic a manualna klimatyzacja.
Witam.
Już jakiś czas temu przewinął mi się przez ręce panel do sterowania nawiewem (Thermotronic) i zacząłem się zastanawiać czy byłaby możliwość założenia go w miejsce tego który mam aktualnie - manualna klimatyzacja - nie ma za dużo informacji na forum odnośnie właśnie thermotronica, więc tylko z domysłu zakładam, że to takie lepsze rozwiązanie od klimy manualnej, ale tylko przedsmak Climatronica. Jeśli ktoś z Was ma jakąś wiedzę odnośnie Thermotronica i tego cze dałoby się to zamienić z panelem od zwykłej klimy to poproszę o info.
Pozdrawiam.
_________________ VW Golf 3 1.8 Automat - dla wygody...
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1400 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2012-01-05, 17:17
Nie założysz panelu od thermotronica w miejsce zwykłego nawet jeżeli masz klime, thermotronic czyta temperaturę z zewnątrz i że środka auta i tak dostosowuje położenie klapki (tej odpowiedzialnej za rozdzielenie powietrza ciepłe/zimne) aby osiągnąć jak najszybciej ustawiona temperaturę na panelu. Jeżeli auto dodatkowo ma klime przy ustawieniu na najzimniejsze powietrze, thermotronic włącza klime i utrzymuje żądaną temp, a jeżeli auto nie ma klimy poprostu dmucha powietrzem z zewnątrz.
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
A już miałem nadzieję na przedsmak Climatronica Z drugiej strony - ciekawe czy sporo jest zachodu żeby taki Thermotronic wrzucić do autka z manualna klimą?
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2012-01-05, 22:18
Termotronic nie ma nic wspólnego z klimą. Działa na zasadzie termostatu utrzymującego zadaną temperaturę w aucie ale przy włączonym ogrzewaniu, czyli przydatny w zimnej porze roku. Bardzo wątpię czy dałoby się go zgrać z klimą manualną - ale może.
Mam toto ale niema rewalacji, działa z dużą zwłoką, niegdy nie mam cierpliwości czekać na efekt jego działania i tak jak jest za gorąco lub za zimno to kręcę pokrętłem.
CheckTemp 3 odpada - zależy mi by Goferek posiadał tylko fabryczne elementy, ewentualnie dedykowane pod konkretnie to auto, ale dzięki wielkie za udział w dyskusji.
Pozdrowionka.
Tak jak kolega mówił, thermotronic nie ma funkcji klimatyzacji, nie ochładza powietrza. Różnicą od zwykłego nawiewu jest to, że posiada czujnik temperatury, tzn. że ustawia się np. na 25 stopni i za pomocą nawiewu komputer ustawia tą temperaturę i utrzymuje ją. Przydatność tego można sobie wyobrazić wtedy, gdy wsiadamy do auta i jest zimno, w zwykłym nawiewie dalibyśmy np. ma maksa ciepłe powietrza, po pewnym czasie będzie jednak za gorąco i będziemy musieli zmniejszać temp. W termotronicu ustawiamy sobie np. na 20 st i on już sam cały czas utrzymuje teoretycznie tą temperaturę. Oczywiście latem termotronic nie ma zastosowania, ma zastosowanie tylko w miesiącach gdy zaczynamy podgrzewać powietrze w kabinie.