Silnik: ABD 1391 60KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Gru 2007 Posty: 71 Skąd: Civitas Kielcensis
Wysłany: 2010-04-26, 22:27 termostat wymieniony a i tak ,,nie trzyma" temp... czuj
Wymieniłem niedawno termostat na Wahlera ponieważ działy się ,,dziwne rzeczy".
Temperatura wolno się nabijała i z reguły dochodziła do 80 stopni czasem do 90 na trasie ale spadała, nawet do 70. W mieście w korku dobijała do 110 zaskakiwał wentylator i zbijał do 90 ale zamiast się zatrzymać na 90 stopniach temperatura spadała...
Kupiłem termostat Wahlera i nic się nie zmieniło
Wierzyć mi się nie chce że nowy termostat jest uszkodzony (?!)
Z nawiewów leci zarówno ciepłe jak i zimne powietrze bez problemów...
Czy czujnik temperatury jest powiązany z termostatem Czy to czujnik jest odpowiedzalny za to że termostat się otwiera czy zamyka
Jak mogę sprawdzić jaka jest faktycznie temperatura silnika (bo może wskaźnik w kabinie jest ,,rozregulowany")
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-04-26, 22:44
Czujnik temperatury najpewniej albo licznik źle działają, ale nie jest to pewne, Wahler to była firma dobra, ale teraz to szajs. Wyłóż w ASO stóweczkę i masz spokój z tym i pewność że ten element jest ok. Czujnik temperatury nie jest bezpośrednio powiązany z termostatem, odczytuje tylko temperaturę za utrzymanie ktorej termostat jest odpowiedzialny
Silnik: ABD 1391 60KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Gru 2007 Posty: 71 Skąd: Civitas Kielcensis
Wysłany: 2010-04-26, 22:58
pablomed napisał/a:
Wahler to była firma dobra, ale teraz to szajs.
Kupiłem specjalnie tej firmy ponieważ gro osób na forach pisało że to dobry producent a tu takie słowa..
Już mnie ten samochód powoli
Panowie wierzyć mi się nie chce że to termostat....
A pompa wody ma jakiś wpływ Od nowości nie wymieniana a podobno to nie najmocniejsza strona golfa.
ja miałem tak samo... termostat nowy, a i tak temperatura między 75-95... jak leci ciepłe powietrze z kratek, węże przy silniku są bardzo ciepłe/gorące to daj sobie spokój w termostatem/czujnikiem... a swoją drogą to nowe rzeczy mogą być spieprz...one... Miałem 2 nowe palce rozdzielacza - obydwa "fabrycznie walnięte"
_________________ 3,5 roku, 60 000 km... nadszedł czas rozstania
był VW GOLF III GT 1.8
jest OPEL VECTRA B KOMBI 1.8
przed wymiana temperatura na wskazniku 70 nie wiecej wymienilem termostat i czujnik odpalilem auto tylko raz pokazal 90 i pozniej spadl na 70 i tak stoi do dzisiaj
wczoraj znalazlem ori czujnik temperatury zaloze go i zobacze czy cos sie zmieni a jak nie to trzeba bedzie licznik zapozyczyc od kogos by sprawdzic czy z moim wszystko oki
Silnik: 1,4 cl [ABD] Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Paź 2008 Posty: 401 Skąd: zielona gora
Wysłany: 2010-04-27, 22:54
Ja ma ori czujnik i termostat wymieniony pol roku temu,trasa 83C,miasto tak samo,temp dochodzi do 80 i powoli rośnie do 90 ,az włącza sie termostat i spada do 80C.Na bank jestem pewny ze to licznik ,ponieważ założyłem ostatnio licznik od 1,6 95 rok i 90 C na budziku czy to miasto ,czy trasa
Wysłany: 2010-04-28, 21:55
Też chyba skłaniałbym się do tego że to może być licznik.
Dolny wąż jest zimny do momentu kiedy temp. dobija do ~80 stopni. Później (tzn po 10-20 min jazdy) oba węże są gorące (górny mocniej) co świadczyłoby o tym że obieg ,,działa". Niemniej wkurza mnie to...
Silnik: 1.6 AEE Pomógł: 8 razy Wiek: 42 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 262 Skąd: EL ... EL
Wysłany: 2011-03-15, 07:07
U mnie na starym budziku ( VDO ) cały czas chodził pomiedzy 70 a 90 . Po zalozeniu nowego ( Motometer ) jak dojdzie do 90 to cały czas tak trzyma . Gdzies czytałem na forum ze później poprawili liczniki tak aby cieszyły oko stałą temperaturą , mimo wahań jakie zawsze są .