Silnik: 1.9 D 1Y Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lut 2011 Posty: 52 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-03-24, 17:32 Termostat i ZERO poprawy
Witam! Zasięgnąłem porady wielu "ZNAWCÓW" na tym forum i wymieniłem termostat na Wahlera temp otwarcia 87 stopni.
I nie ma zadnej poprawy,odpowietrzyłem układ.
Mój 1Y dogrzewa się bardzoooo wolno i maksymalna temperatura jaką osiąga po 30 minutach gazowania i wolnych obrotach na postoju to 80 stopni,ruszyłem dosłownie kilka metrów do przodu i z 80 stopni zrobiło się 70.....:/
Narobiłem się jak nie wiem co a efektów zero.....
Wskazówka temp. rusza się jakby chciała a nie mogła,na innym liczniku było dokładnie tak samo......
a próbowałeś na nowy czujniku temp cieczy? bo silnik może się nagrzewać wystarczy że podłączysz do niego jakiś elektroniczny czujnik temp lub termoparę i będziesz znał temp silnika
Wysłany: 2011-03-24, 17:52
Czujnik wymienilem jakis czas temu na nowy bo wczesniej też tak bylo,tzn od poczatku tak się dzieje z ta temp jeszcze nigdy nie trzymal mi 90 stopni i bardzo szybko stygnie....
a powiedz nam czy włącza się wentylator na chłodnicy bo jeśli tak to będziesz miał strzelony zegar od temperatury " skoro czujnik nowy ",w moim TD tak miałem i podmieniłem zegar z ben 1,4 ABD i działa do dziś, a i jeszcze jedno ,czy oba węże robią się ciepłe w tym samym tempie bo jeśli tak to jednak nadal masz coś z termostatem .Na logikę to silnik pracuje a skoro pracuje to musi się grzać więc i temperatura mu musi skakać ,chyba że masz krasnoludka pod maską i dmucha Ci na silnik" żarcik " sprawdz to co napisałem wcześniej i daj znać .
ps , zewrzyj styki na wtyczce od czujnika temp. i zobacz czy wskazówka się wychyli na maxa ,musisz to zrobić we dwie osoby i zwierasz dosłownie na sekundkę ,jak przesadzisz z czasem to możesz uszkodzić zegar ,no chyba że już jest strzelony i nie poleci do końca .
Wysłany: 2011-03-24, 18:09
Wentylator się nie wlącza....Zegary wczesniej miałem inne i było dokladnie tak samo.....
A co do węzy to wydaję mi sie ze powinno być tak ze górny wąż robi się szybciej ciepły niż dolny wąz(dolny jest zimny dopóki nie otworzy termostat)
no to panie masz pan strzelony ten czujnik ,powiedz czy ten nowy czujnik to kupiłeś za jakieś 30 zł bo skoro za 30 to raczej nie ma się co dziwić one pokazują albo za mało albo za wiele ori kosztuje jakieś 100 zł i pisze na nim luxemburk ,albo jakoś tak,a kolor opaski ma taki sam jak stary ?
Kończą mi się już pomysły
To jest wprost nie możliwe aby się nie dogrzewał .
Druga sprawa ,zakładam że skoro górny jest zajeb..gorący i zaczyna się termostat otwierać i po jakim tam czasie dolny też jest gorący ,to wychodzi na to że temperatura miała w pierwszym etapie min 87 stopni ,a skoro zegarek pokazuje nap 70 to znaczy że to wina elektryki i tu pierwsze co się narzuca na myśl to właśnie czujnik.
Ja już naprawdę nie wiem co z tym robić.Utopie znowu 100zl i jak nic nie da,,,,,
Czujnik mam z żółta opaską
to nic że z żółtą ważne czy ori czy nie ,nie musisz kupować ,pożycz od kogoś na chwile i sprawdź ,ja w TD niby miałem od zawsze zielony i poprzedni właściciel załadował nowy i też zielony tyle że zamiennik ,no szału szło dostać nie wiedziałem co się dzieje ,aż mnie olśniło że mam właśnie ABD na części i zapakowałem do TD żółty i skończyły się moje męki ,ten żółty oczywiście był ORI ,i działa do dziś a temperatura cudnie na 90 stoi .
to jak z tym czujnikiem jaki wkońcu masz, ten za 30 zł ?
właśnie szukał i niema na allegro ,zapytaj w sklepie z częściami albo najlepiej na szrocie ,tylko pamiętaj ori ma napis na obudowie LUKSEMBURG
ten za 30 to szajs one fabrycznie wychodzą uszkodzone a na allegro są nawet po 9,99 zł ,poczytaj na forach jakie jaja są z tymi zamiennikami ,nie uwierzysz
[ Dodano: 2011-03-24, 18:47 ]
a to nic pewnego ,ale najbardziej możliwa z możliwych rzeczy ,w razie jak by się okazało że to jednak nie to ,to nie wyzywaj na mnie ja tylko chcę pomóc
Wysłany: 2011-03-24, 21:29
znalazłem na necie 357 919 501 A Niebieski ELTH.
[ Dodano: 2011-03-25, 16:58 ]
Panowie pytanko do was:
Czy może do mojego 1y byc niebieski czujnik oczywiscie ori ELTH?
Znalazlem tylko ori ale tylko niebieski.