Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
sprężarka klimatyzacji

- martpart
- Berbeć
Tutaj prosiłem o opisy przerobionych już usterek
http://www.golf3.pl/topics40/klima-manu ... alna+klima
Jeśli sam nic nie zdziałasz to zajedź na serwis klimy tam to zrobią od strzału bo szkoda czasu i ewentualnej kasy wywalonej w błoto
Może to byc jakis przewód uszkodzony też popatrz w okolicach klimy na nie
http://www.golf3.pl/topics40/klima-manu ... alna+klima
Jeśli sam nic nie zdziałasz to zajedź na serwis klimy tam to zrobią od strzału bo szkoda czasu i ewentualnej kasy wywalonej w błoto
Może to byc jakis przewód uszkodzony też popatrz w okolicach klimy na nie
-

marcinkoz2910 - Members
czyli gdzie?martpart napisał(a):światełko działa, przycisk działa, bezpiecznik ok, prąd dochodzi tam gdzie trzeba,
po załączeniu klimy obroty podskakuja?
Sprawdź najpierw czy po załączeniu klimy, czy dochodzi napięcie na sprężarkę. jeśli nie dochodzi to sprawdz bezpieczniki które znajdują sie przy zbiorniczku wyrównawczym, potem sprawdź czujnik temperatury który znajduje sie w podszybiu przy komputerze następnie czujnik ciśnienia który znajduje sie przy osuszaczu [musisz zdjąć zderzak, jest to mniej więcej pod filtrem powietrza]
Ale żeby zaoszczędzić sobie czasu to proponuje podjechać do serwisu klimy i i sprawdzić szczelność układu, bo ja rozebrałem wszystko sprawdziłem wszystkie czujniki a co sie okazało pękł przewód w jednym miejscu i wszystko wyleciało nie było ciśnienia czujnik nie podawał napięcia dalej sprężarka nie działała, wymieniłem przewód, zrobiłem próbe ciśnienia i teraz wszystko trybi aż miło
pozdro!
-

noname_conek - Gaduła
noname_conek napisał(a):czyli gdzie?martpart napisał(a):światełko działa, przycisk działa, bezpiecznik ok, prąd dochodzi tam gdzie trzeba,
po załączeniu klimy obroty podskakuja?
Sprawdź najpierw czy po załączeniu klimy, czy dochodzi napięcie na sprężarkę. jeśli nie dochodzi to sprawdz bezpieczniki które znajdują sie przy zbiorniczku wyrównawczym, potem sprawdź czujnik temperatury który znajduje sie w podszybiu przy komputerze następnie czujnik ciśnienia który znajduje sie przy osuszaczu [musisz zdjąć zderzak, jest to mniej więcej pod filtrem powietrza]
Ale żeby zaoszczędzić sobie czasu to proponuje podjechać do serwisu klimy i i sprawdzić szczelność układu, bo ja rozebrałem wszystko sprawdziłem wszystkie czujniki a co sie okazało pękł przewód w jednym miejscu i wszystko wyleciało nie było ciśnienia czujnik nie podawał napięcia dalej sprężarka nie działała, wymieniłem przewód, zrobiłem próbe ciśnienia i teraz wszystko trybi aż miło
pozdro!
po załączeniu klimy obroty nie podskakują. w serwisie klimy już byłem. powiedzieli że nie wiadomo co jest i żeym pojechał do elektryka. żadnej nieszczelności nie stwierdzili.
- martpart
- Berbeć
to jestem ciekawy co to za fachowcy... sprawdzali próbę ciśnienia? w jaki sposób?martpart napisał(a):w serwisie klimy już byłem.
-

noname_conek - Gaduła
noname_conek, nie dziw się, przeciętny ogólny serwis od klimy potrafi tylko podłączyć klimę do maszyny i zmienić czy uzupełnić chłodziwo i potężnie skasować. Elektryka jest im na ogół zupełnie obca. martpart, przyczyn może być wiele. Są przekaźniki, czujniki ciśnienia chłodziwa i temperatury zewnętrznej, sterownik wentylatorów klimy, bezpieczniki, włączniki. Awaria każdego z tych elementów może dać taki objaw.
- pablomed
- Members
Dołączam sie do tematu...
Mój problem z klimą wygląda tak:
jadąc w korku albo powoli polną drogą 3 trzy razy zdarzyło się że przy włączonej klimie zaczęło cos strasznie buczeć pod maską
(tak jakby wiatrak chłodnicy o coś tarł, ale to nie to) raz wyłączyłem klime, no to przestało po dwóch sekundach, raz zatrzymałem się i zajrzałem pod mache a cały motor telepał sie jak głupi
...
Nie wiem co sie dzieje narazie zdarzyło sie 3 razy w czasie upału i jak stałem w korku albo jak powolutku jechałem...
Coś chyba temat zdechł...
[ Dodano: 2009-08-07, 13:32 ]
Mój problem z klimą wygląda tak:
jadąc w korku albo powoli polną drogą 3 trzy razy zdarzyło się że przy włączonej klimie zaczęło cos strasznie buczeć pod maską
(tak jakby wiatrak chłodnicy o coś tarł, ale to nie to) raz wyłączyłem klime, no to przestało po dwóch sekundach, raz zatrzymałem się i zajrzałem pod mache a cały motor telepał sie jak głupi
...
Nie wiem co sie dzieje narazie zdarzyło sie 3 razy w czasie upału i jak stałem w korku albo jak powolutku jechałem...
Coś chyba temat zdechł... [ Dodano: 2009-08-07, 13:32 ]
- rafal_z_ph
- Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy