panowie mam taki problem gdy samochód łapie temperaturę to cieple powietrze leci tylko przez chwilę a potem letnie jakiś czas temu z nawiewów leciała mi stara gąbka czy muszę sciągać dęchę i wymieniać nagrzewnicę
jakiś czas temu z nawiewów leciała mi stara gąbka czy muszę sciągać dęchę
to normalne ze taka gabka leci nic sie nie stanie duzo jej tam nie ma
sprawdz ilosc plynu w zbiorniczku jesli jest ok to raczej termostat a jesli malo to dolej do stanu.
U mnie też słabo grzał ale też temperature podczas jazdy pokazyał słaba i dziś wymieniłem termostat i jest teraz dobrze grzeje i temperature pokazuje tak jak ma być.
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2010-12-30, 10:38
radomiak napisał/a:
to normalne ze taka gabka leci nic sie nie stanie duzo jej tam nie ma
zapewniam Cię że to nie jest normalne
tą gąbką powleczone są klapki sterujące przeplywem powietrza, międzyinnymi ciepłe zimne więc to może być przyczyną że słabo Ci grzeje...u mnie też licho z ogrzewaniem ale za dużo roboty żeby to zrobić bo trzeba całą tapicerkę z przodu wyciągać
więc najpierw sie upewnij że to nie wina termostatu (ale piszesz że silnik łapie temperaturę więc chyba nie)
[ Dodano: 2010-12-30, 10:42 ]
ewentualnie masz przytkaną nagrzewnicę i jest słaby przepływ i dlatego może być tak jak piszesz że na początku chwile grzeje a później przestaje
u kumpla pomogło płukanie nagrzewnicy (wąż z kranu i heja tylko ostrożnie żeby ciśnienie nie rozerwało nagrzewnicy. U mnie niestety to nie pomogło
Jak leci gąbka z kratek to klapki zamykające i otwierające ciepłe/zimne powietrze w obudowie nagrzewnicy są nieszczelne.Wtedy nici z grzania ponieważ ciepłe powietrze miesza się z zimnym.Rozbierać trzeba całą deskę Jest wszystko na forum.
U mnie to samo było.Klapki uszczelniłem srebrną tasmą hydrauliczną Przy okazji wymieniłem nagrzewnicę,grzeje ok.W starej nagrzewnicy (jak już później potraktowałem ją młotkiem i się rozpadła) to w kanalikach było pełno brudu i były one zatkane