Wysłany: 2011-11-26, 17:45 przekładka klimy z benzyniaka do diesla?
Witam
Mam pytanie, mam od kolegi fajny bajer w postaci klimatyzacji, całą wiązke, deske i inne rzeczy kompletna przekładke, tylko problem w tym że jest to zestwa z benzyniaka 1.8 a chce to wrzucic do mojego dieselka 1.9TD. I proszę o pomoc czy jest to możliwe?
Nie wiem, czy wszystko będzie tak ładnie i pięknie, bo z tego co się orientuję, to w momencie włączania klimy komputer silnika zwiększa mu dawkę paliwa (na wolnych obrotach, żeby pozostały na tym samym poziome).
No i nie wiem, czy przypadkiem koło napędowe sprężarki z benzyniaka nie ma innej średnicy niż to z diesla.
Nie wiem, czy wszystko będzie tak ładnie i pięknie, bo z tego co się orientuję, to w momencie włączania klimy komputer silnika zwiększ mu dawkę paliwa (na wolnych obrotach, żeby pozostały na tym samym poziome)
W TD jest to rozwiązane na podciśnieniach i one regulują dawkę paliwa i obroty silnika
witam też jestem teraz na etapie swapowania climatronica z silnika benzynowego 2e do diesla AAZ jak złże to napisze ale dopiero jak silnik poskladam i wepnę wszystko
Przy montazu kompresora potzrebna jest zmiana kola pasowego pompy wspomagania na szersze, poniewaz prawdopodobnie nie wiem czy dobrze pamietam kompresor klimy jest napedzany jednym paskiem przez glowne kolo.
nie nie koło pasowe jest takie samo jak było wczesniej...juz zaczołem składać silnik w tym tyg napisze czy wszystkie paski i koła pasowe sa identyczne i wszystko pasuje